Vleesschandaal bij Veviba: heeft het parket goed gewerkt?

In de commissie Justitie zal minister Koen Geens (CD&V) morgen verschillende vragen krijgen van Kamerleden die willen weten of het parket van Luxemburg correct te werk is gegaan in het Veviba-dossier. De eerste klacht dat er zaken aan de hand zouden zijn bij vleesverwerker Veviba dateert van september 2016. Toch duurde het anderhalf jaar voor het ook echt tot een huiszoeking kwam.

Kamerlid Olivier Maingain (Défi) heeft een vraag op de agenda gezet over "de evolutie van de toestand van de justitie in de provincie Luxemburg". Dat parket is bevoegd voor het onderzoek bij Veviba.

Tijdens de huiszoeking bij Veviba zijn in een diepvriezer voedingswaren aangetroffen die al vervallen waren sinds 2001. Er zou ook slachtafval verwerkt zijn in onder meer gehakt, dat uiteindelijk in voedingswinkels terecht is gekomen.

Het waren de autoriteiten in Kosovo die voor het eerst vaststelden dat er iets aan de hand was bij Veviba. Die brachten ons land op de hoogte in september 2016. Het is onduidelijk waarom het zo lang heeft geduurd voor het effectief tot een huiszoeking is gekomen.

Hoge Raad voor Justitie voert onderzoek naar parket Luxemburg

Er zijn in alle geval al langer problemen met het parket van Luxemburg. Op 4 juli 2017 kondigde de Hoge Raad voor Justitie aan dat het een onderzoek had geopend naar het parket. 

Er zouden bij het parket maar 55 procent van het nodige aantal magistraten aan de slag zijn, en er waren niet genoeg sollicitanten om als magistraat te kunnen beginnen. " De Hoge Raad voor de Justitie wil onderzoeken hoe dit kan opgelost worden", klinkt het op hun website.

De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend gemaakt.

Meest gelezen