Qualcomm uit San Diego is een van de meest innoverende chipproducenten ter wereld.
AP2011

Waarom verhindert VS-president Trump de miljardenovername van chipproducent Qualcomm?

President Trump heeft per decreet de overname verhinderd van de derde producent van microchips ter wereld Qualcomm. Hij voert daarvoor "strategische redenen" aan. Het is de tweede keer dat president Trump zijn macht gebruikt om overnames door buitenlandse bedrijven te verhinderen.

Eind vorig jaar lanceerde Broadcom met zetel in Singapore een overnamebod op Qualcomm uit San Diego in Californië. Het zou de grootste overname ooit in tech-land worden, maar president Trump trekt daar nu een streep onder.

Mag president Trump dat?

Ja,. Net zoals in veel andere landen heeft een staatshoofd of regering ook in de Verenigde Staten het recht om de overname van een bedrijf door buitenlandse investeerders te verhinderen als "strategische belangen" of de "nationale veiligheid"  in het gedrang zouden kunnen komen. Vorig jaar blokkeerde Trump overigens ook al de overname van een Lattice Semiconductors door een een fonds met banden met China. In 2016 verhinderde overigens ook president Barack Obama een gelijkaardige overname.

Trump is overigens niet over een nacht ijs gegaan. Zo heeft hij inzake Qualcomm het negatieve advies gevolgd van het CFIUS (Committee on Foreign Investment in the US), een regeringsorgaan dat dergelijke overnameplannen onderzoekt.

Enkele maanden geleden was CEO Hock Tan van Broadcam nog te gast bij president Trump in het Witte Huis
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wat was het belang van die overname?

Qualcomm en Broadcom zijn erg grote jongens in de sector van microchips. Qualcomm is na Intel (VS) en Samsung (Zuid-Korea) zelfs de grootste producent van dat soort dingen. Qualcomm met zetel in San Diego in Californië is overigens een erg innovatief bedrijf op dat vlak en voortrekker op het vlak van draadloze communicatie en technologie en is nu pionier van 5G-technologie, of de 5e generatie. Het hoopt de eerste commerciële modem daarvoor, de Snapdragon X50, nog dit jaar te lanceren. Bedrijven als Asus, HTC, Sony Mobile en Xiaomi willen die al integreren in hun producten.

Die 5G zou tien keer sneller massa's informatie kunnen doorsturen dan de huidige 4G-systemen indien ondersteund door aangepaste netwerken en toestellen. Er zijn grote mogelijkheden voor "virtual reality", voor artificiële intelligentie en uiteraard ook op het vlak van defensie. Erg strategisch dus.

Broadcom ook een Amerikaans bedrijf, maar werd in 2016 overgenomen door Avigo Technologies met een dubbele zetel in de stadstaat Singapore in Zuidoost-Azië en in San Jose in Silicon Valley. Avigo heeft zichzelf daarna herdoopt in Broadcom.

Singapore is in Zuidoost-Azië een financieel en technologisch erg ontwikkeld land en een bondgenoot van de VS
AP2011

Is Singapore nu een bedreiging voor de VS?

Critici van de overname van Qualcomm door Broadcom vrezen dat de leidende positie van de VS in IT zou ondermijnen. Concreet zou Broadcom zo de investeringen in onderzoek en ontwikkeling -een sterkte van Qualcomm- kunnen verminderen en zo zou de ambitieuze Chinese tegenhanger Huawei dan de koppositie in 5G kunnen overnemen.

Nochtans had Hock Tan, de Singaporese CEO van Broadcom, aangekondigd om de zetel van het bedrijf opnieuw naar de Verenigde Staten te verhuizen en zeker 1,5 miljard dollar extra te investeren in onderzoek in de VS. Bovendien zijn Amerikaanse vermogensbeheerders en fondsen zoals Capital Group, Vanguard en ook BlackRock de grote aandeelhouders die de koers uitzetten bij Broadcom. Dat bedrijf lijkt dus niet echt een spookfirma uit China te zijn. Volgens The Wall Street Journal zou de grote Amerikaanse chipgigant Intel overigens van plan zijn om zelf een overnamebod uit te brengen op Broadcom.

Voorstanders van de deal merken dan op dat Singapore een trouwe partner van de VS is in Zuidoost-Azië. De VS hebben dan wel niet echt een defensiepact met de stadstaat, maar genieten er wel logistieke faciliteiten voor de marine, de luchtmacht en het leger en dat vlakbij de Zuid-Chinese Zee waar de VS overhoop ligt met China. Tegelijk merken ze op dat Singapore zelf een voortrekker is in IT die heel wat know-how en investeringen in Qualcomm zou kunnen brengen om dat uit te bouwen tot een "kampioen van 5G-communicatie" en daar ligt waarschijnlijk de toekomst.

 

Meest gelezen