AFP or licensors

Wie is Gina Haspel? Wellicht eerste vrouw aan hoofd van geheime dienst CIA

Als ze de goedkeuring krijgt van de Senaat zal Gina Haspel een erg dik glazen plafond doorbreken in Washington: dat van het directeurschap van de Central Intelligence Agency. Haspel geldt als bijzonder kundig, maar is controversieel wegens "harde ondervragingstechnieken".

Gina Haspel is 61 en is voorgedragen door president Donald Trump als volgende directeur van de geheime dienst CIA. Voor die functie moet ze evenwel nog groen licht krijgen van de Senaat. Daar hebben de Republikeinen van Trump een nipte meerderheid en mogelijk gaan de Democraten de niet onbesproken Haspel het daar wat moeilijk maken.

De keuze voor Haspel is in feite logisch. Ze was sinds februari vorig jaar vicedirecteur van de CIA achter topman Mike Pompeo, die nu door Trump Buitenlandse Zaken aangeboden krijgt.

Haspel werkt al sinds 1985 voor de CIA en was betrokken bij riskante "undercover"-operaties in het buitenland. Ze wordt beschouwd als erg professioneel, vooral dan op het vlak van de strijd tegen het terrorisme. Dat leverde haar de George Bush (Sr.) Award op en de Presidential Rank Award. Die laatste is de hoogste onderscheiding voor ambtenaren in federale dienst.

Omstreden door "waterboarding"

Erg professioneel en intelligent, zo noemen vele collega's haar. James Clapper -onder president Barack Obama directeur van Nationale Veiligheid en criticus van huidig president Donald Trump- was vorig jaar "very pleased" toen Haspel vicedirecteur van de CIA werd.

Toch is Haspel erg omstreden, vooral door haar harde aanpak. Zo leidde ze in 2002 in Thailand een geheime gevangenis waar terreurverdachten mishandeld werden. Daarbij werd onder meer "waterboarding" gebruikt, het bijna verdrinken van slachtoffers, wat later door Obama verboden werd. In 2005 gaf Haspel het bevel om video's en bewijsstukken van die ondervragingen te vernietigen.

Enkele jaren geleden werd een promotie van Haspel daarom onder druk van Democratische senatoren verhinderd. In Duitsland zou een ngo die zich inzet voor de mensenrechten het gerecht hebben gevraagd om een aanhoudingsbevel tegen Haspel uit te schrijven, maar zo ver is het niet gekomen.

Meest gelezen