Video player inladen...

Willy Claes: “Het kan goed zijn dat de Republikeinen Trump willen vervangen”

Minister van staat Willy Claes vindt de benoeming van Mike Pompeo als nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken maar niets. Terwijl zijn voorganger Tillerson een gematigd persoon was, is Pompeo iemand die echt wel brokken kan maken.

Claes verwacht reactie vanuit de Republikeinse Partij: “Het afgelopen jaar hebben de economische leiders van de Verenigde Staten gekregen wat ze wilden”. Claes verwijst hiermee naar de golf van deregularisering die Trump doorvoerde. Zo werd het klimaatakkoord opgezegd, mag er op veel plaatsen opnieuw geboord worden naar olie en gas en is er een grote belastingvermindering gekomen in het voordeel van de industrie en superrijken.

Iemand die wanorde komt scheppen in de verhoudingen met de rest van de wereld, is er volgens Claes teveel aan. Hij acht het zelfs mogelijk dat de Republikeinen er zelfs aan denken om president Trump te vervangen: “Vicepresident Mike Pence biedt de Republikeinen ook alle garanties die ze willen”.

De minister van staat verwacht geen plotse revolutiegolf binnen de Republikeinse partij. Maar het zou wel een keerpunt kunnen zijn. “Mogelijks is Trump hier zijn meerderheid in de Senaat definitief verloren”.

Meest gelezen