Videospeler inladen...

"Een reus in ons veld heeft ons verlaten, maar zijn onsterfelijke bijdragen zullen voor altijd blijven bestaan"

In heel de wereld reageren collega's, beroemdheden en gewone mensen op het overlijden van Stephen Hawking. In veel reacties worden zijn intellectuele capaciteiten, en zijn bijdragen aan de theoretische fysica geprezen, maar ook zijn gevoel voor humor, en zijn levenslust en doorzettingsvermogen, ondanks zijn vreselijke ziekte, komen vaak aan bod. De Britse ALS-organisatie heeft na zijn dood zo veel donaties gekregen dat haar website gecrasht is. 

De collega's van Hawking bij het CERN, het onderzoeksmekka voor theoretische natuurkundigen, hebben op hun website hulde gebracht aan de vandaag overleden wetenschapper. 

"De resultaten van Hawking zijn een constante bron van inspiratie voor het theoretisch onderzoek dat aan het CERN gedaan wordt", zei Gian Giuduce,  hoofd Theoretische Fysica aan het CERN. "Hawking transformeerde ons begrip van de fysica van zwarte gaten en het begin van het universum. Zijn werk rond de thermische straling van zwarte gaten bracht ideeën samen uit de kwantummechanica en de algemene relativiteit, twee theorieën die er voor berucht zijn dat ze moeilijk te verzoenen zijn."

"Een reus in ons veld heeft ons verlaten, maar zijn onsterfelijke bijdragen zullen altijd blijven bestaan."

"Stephen Hawking was een van de reuzen, en sterren van de fysica van de voorbije eeuw. Hij heeft een hele generatie geïnspireerd met zijn vermogen om complexe wetenschap op een populaire manier uit te leggen", zo zei Eckhard Elsen, de CERN-directeur voor Onderzoek en Computerwerk. 

Fabiola Gianotti, de directeur-generaal van het CERN, legde dan weer de nadruk op zijn enthousiasme en vitaliteit. "Elke keer als Stephen Hawking het CERN bezocht, waren we onder de indruk van zijn enorme enthousiasme, vitaliteit en passie voor kennis. Hij was een briljant voorbeeld van hoe je met moed een ziekte tegemoet treedt. Hij was een krijger."

"Moge je blijven vliegen zoals Superman in microzwaartekracht"

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt dat "wij en de wereld" de mogelijkheden voort onderzoeken die de theorieën van Hawking ontsloten hebben. "We herinneren ons Stephen Hawking, een beroemd fysicus en ambassadeur van de wetenschap. Zijn theorieën hebben een universum aan mogelijkheden ontsloten, dat wij en de wereld onderzoeken. Moge je blijven vliegen als Superman in microzwaartekracht, zoals je zei tegen de astronauten in het Space Station in 2014." 

"Intellectueel vacuüm, maar het is niet leeg"

Astrofysicus Neil deGrasse Tyson, die Hawking eerder deze maand nog interviewde, schreef op Twitter: "Zijn overlijden heeft een intellectueel vacuüm achtergelaten. Maar het is niet leeg. Denk er over als een soort van vacuüm-energie die het weefsel van de ruimtetijd doordringt, en die elke meting weerstaat. Stephen Hawking, RIP 1942-2018.

"Wat een opmerkelijk leven"

De Britse deeltjesfysicus Brian Cox, die net als Hawking zijn best doet om ingewikkelde wetenschap te populariseren, drukte op Twitter zijn spijt uit over het heengaan van Hawking. "Droevig te horen over Stephen Hawking. Wat een opmerkelijk leven. Zijn bijdragen aan de wetenschap zullen gebruikt worden zolang er wetenschappers zijn, en er zijn veel meer wetenschappers dankzij hem. Hij sprak over de waarde en breekbaarheid van menselijk leven en beschaving, en heeft beide in hoge mate versterkt."

"Fucking legend"

De Amerikaanse groep Foo Fighters hebben een (deel van) een citaat getweet: "Denk er aan op te kijken naar de sterren, en niet naar beneden naar je voeten" RIP Stephen Hawking jij verdomde legende.

Het volledige citaat is: "Denk eraan op te kijken naar de sterren en niet naar beneden naar je voeten. Probeer te begrijpen wat je ziet, en vraag je af wat maakt dat het universum bestaat." 

Big Bang Theory

De cast van de populaire sitcom "The Big Bang Theory", waarin vooral ingenieur Howard Wollowitz al eens de draak wil steken met Hawking, postte een foto van Hawking met hen, en noemde het een eer dat hij in de reeks wilde meedoen. "Een liefdevolle herinnering aan Stephen Hawking. Het was een eer hem in The Big Bang Theory te hebben. Dank je om ons en de wereld te inspireren." 

"Kijken voor ze de weg oversteken"

Hawking bewees niet alleen door zijn gastrolletjes in "The Big Bang Theory", "The Simpsons" en "Star Trek" dat hij gevoel voor humor had, het eerste antwoord op de tweet hierboven van professor Brian Cox is een filmpje waar een woest rijdende Hawking met zijn rolstoel Cox van de weg maait. 

Een aantal mensen haalt op Twitter dat aspect van Hawking aan. Zo zijn er een aantal mensen die er aan herinneren dat Hawking in 2009 een champagnefeest organiseerde, waarvoor hij de uitnodigingen pas achteraf verstuurde. Er verscheen niemand op het feest, tot grote tevredenheid van de professor die altijd al sceptisch had gestaan tegenover de mogelijkheid van tijdreizen. 

Nog anderen halen een uitspraak van hem aan over mensen die geloven in voorbestemdheid: "Ik heb gemerkt dat zelfs mensen die beweren dat alles vooraf is bepaald, en dat wij daar niets aan kunnen doen, kijken voordat ze de weg oversteken."

En nog anderen citeren zijn quote: "Het leven zou tragisch zijn als het niet grappig was".

"Inspirerend leven"

De Britse MND Association (MND, Motor Neuron Disease, is de Britse benaming voor ALS, de ziekte waaraan Hawking leed), is bedroefd over de dood van Stephen Hawking en zegt dat hij een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in het bekend maken van de ziekte. "De MND-Association is bedroefd de dood te vernemen van professor Stephen Hawking, beschermheer sinds 2008. Onze gedachten zijin bij de familie van professor Hawking. In de loop van zijn inspirerende leven heeft professor Hawking een vitale rol gespeeld in het vergroten van de bewustwording rond motor neurone disease wereldwijd."

De MND Association krijgt naar aanleiding van de dood van Hawking zoveel donaties dat de website van de vereniging gecrasht is. Ze heeft nu een tijdelijke campagnesite opgezet voor donaties. 

Meest gelezen