Video player inladen...

"Leraar niet op lijst zware beroepen? Dan zijn stakingen niet uitgesloten"

Als de regering onaanvaardbare voorstellen doet, bijvoorbeeld het beroep leraar niet opnemen in de lijst van zware beroepen, dan zijn stakingen niet uitgesloten. Dat zegt Koen Van Kerkhoven van de christelijke onderwijsvakbond COC.

Vandaag hielden de Nederlandstalige én Franstalige onderwijsvakbonden een bijeenkomst in Brussel. Ze kwamen samen om het dossier rond de lijst met zware beroepen te bespreken en een signaal te geven aan de federale regering.

De federale regering discussieert al lang over die lijst met zware beroepen. Er is nog geen politiek akkoord over, maar er zouden vier criteria komen: onregelmatige uren, fysiek zware arbeid, veiligheidsrisico's en stress. Het is nog niet duidelijk of dat laatste criterium alleen voldoende zal zijn om een beroep als zwaar te bestempelen. Het kan ook enkel een verzwarende factor worden.

Werkdocument

Vandaag raakte bekend dat de minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) het beroep leraar wel degelijk als een zwaar beroep zou zien. Dat moet blijken uit een werkdocument dat binnen de federale regering circuleert.

Toch is nog niks zeker en dus wilden de onderwijsvakbonden vandaag een signaal geven. Vooral ook omdat het aspect zwaar beroep niet de enige zorg is van de bonden. Er zou worden gemorreld aan het uiteindelijke pensioen dat een leraar krijgt en dat is onaanvaardbaar voor de bonden.

Pensioen

"Er zijn politieke partijen die niet willen dat leraar bestempeld wordt als een zwaar beroep. Wij maken ons daar grote zorgen over", zegt Koen Van Kerkhoven van de katholieke onderwijsbond COC. "Wij willen dat stress een volwaardig criterium wordt, want dat is zeker van toepassing voor ons beroep."

"We hebben een dubbele zorg, want als leraar toch een zwaar beroep wordt, riskeren we wel een lager pensioen te krijgen. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Als dat soort voorstellen er komen, dan zijn stakingen zeker niet uitgesloten. De mensen zijn heel geduldig, maar het geduld raakt op."

"Het pensioen maakt het beroep nu mee aantrekkelijker. Het is onbespreekbaar dat dat zou dalen. Als we kwaliteit willen leveren, moeten we ook investeren in het loon en het pensioen van onderwijzers", besluit Van Kerkhoven.

Meest gelezen