Abdij van Het Park krijgt replica van achttiende-eeuwse beiaard

Binnenkort zal de Abdij van Het Park een nieuwe vredesbeiaard krijgen. Het gaat om een replica van de 18e-eeuwse abdijbeiaard die in 1914 verwoest is. De eerste klok wordt vandaag gegoten.

Om de 40 klokken van de beiaard te kunnen namaken, is er meer dan 500.000 euro ingezameld van zo'n 300 schenkers uit binnen- en buitenland. De klokken voor de beiaard worden gemaakt in een klokkengieterij in de Nederlandse gemeente Asten. De Vredesbeiaard met zijn 40 klokken wordt een unieke replica van de 18e-eeuwse abdijbeiaard van Park. Die werd in 1914 verwoest door Duitse soldaten.

Verzoeningsproject

Het namaken van de oude vredesbeiaard gaat uit van een samenwerking tussen 2 steden: Leuven en de Duitse stad Neuss. Neuss heeft een grote financiële bijdrage gedaan, omdat het soldaten uit Neuss waren die de beiaard verwoest hebben in 1914. Beiaardier Luc Rombouts zegt daarover: "Hoe pijnlijk het verleden ook is, samen kunnen we toch mooie projecten realiseren."

Vandaag wordt de eerste klok gegoten. Een tweede en derde publieke gieting zijn gepland voor 23 en 29 maart.

Het vredesinstrument zal worden ingehuldigd op 11 november 2018 tijdens de herdenking van 100 jaar wapenstilstand.

Meest gelezen