Agristo uit Wielsbeke gebruikt geen grond- en drinkwater meer

Aardappelbedrijf Agristo uit Wielsbeke start met een nieuw project om water te besparen. Samen met watermaatschappij De Watergroep gaat het bedrijf op een andere manier water winnen en zuiveren.

Agristo in Wielsbeke gebruikt heel veel water om frietjes te maken, ongeveer 2 liter water voor 1 kilogram frieten. En elk jaar wordt bij Agristo 150.000 ton frieten gemaakt. Daar is dus heel veel water voor nodig. Maar het bedrijf wil daar nu iets aan doen.

Er zal niet langer grondwater of drinkwater worden gebruikt. Dat gebeurde tot nu toe wel: er werd water opgepompt uit diepe waterlagen of stadswater werd onthard. Maar nu gaat Agristo water uit de Leie gebruiken, amper 2 kilometer ver. Het Leiewater zal worden gezuiverd, en nadat het gebruikt is in de fabriek, stroomt een deel van het water opnieuw naar de Leie. 

Het hele project kost ongeveer 4 miljoen euro. Vooral het aanleggen van de waterleidingen tussen de Leie en de fabriek heeft veel geld gekost. 

Meest gelezen