Laurie Dieffembacq

Crevits wil de luchtvervuiling aan scholen aanpakken

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil overleg met haar collega's over het probleem van luchtvervuiling in en rond scholen. Uit een studie van Greenpeace is gebleken dat in 6 op de 10 onderzochte scholen de luchtkwailiteit slecht is.  

"Het klopt inderdaad dat er in veel scholen effectief een probleem is en dat de vuile lucht buiten door de ventilatie naar binnen gebracht wordt in de klas", zegt Crevits.

"Het is voor mijn belangrijk om nu samen met de andere ministers en de lokale besturen eens te kijken welke maatregelen we kunnen nemen of voorstellen aan scholen", zegt de minister.

"Een maatregel die al heel veel soelaas zou brengen, is dat je de kiss-and-ride-zone, die dikwijls vlak voor de school is en die soms gelegen is aan klaslokalen, dat je die zone op een andere plaats zou leggen en zo vermijden dat de uitlaatgassen bijna rechtstreeks de klassen binnenkomen", zegt Crevits.

Febiac

Ook de automobielfederatie Febiac reageert op het onderzoek rond de luchtkwaliteit aan scholen. De organisatie benadrukt dat er niet uit het oog mag worden verloren dat de luchtkwaliteit er jaar na jaar op vooruit gaat.

In een verklaring wordt onder meer gewezen naar de daling van het aantal dieselwagens, die schadelijke stikstofoxiden uitstoten. "Bovendien is de roetuitstoot sterk gedaald sinds de veralgemening van roetfilters op dieselwagens", zegt Febiac.

Ook Febiac is een voorstaander van kiss-and-ride-zones die verder van de speelplaats liggen, verkeersstromen verder van de onmiddellijke schoolomgeving en de toegang tot de school zo veel mogelijk weghouden van de drukste verkeersas.

Meest gelezen