De Crem: "Amerikaanse overheid er echt van overtuigen dat protectionisme een slechte zaak zou zijn"

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) gaat overleg plegen met Washington over de handelsbelemmeringen die president Donald Trump heeft aangekondigd. "Dat is voor de Belgische economie bijzonder belangrijk."

De Crem is momenteel in Canada op handelsmissie. Met Canada heeft de Europese Unie sinds kort een handelsakkoord, CETA. "In het laatste kwartaal van vorig jaar is de export tussen Canada en België toegenomen. Voorlopig is dat een heel groot succes. De bedrijven die hier mee zijn willen dat nu in contracten omzetten en dat zal heel goed lukken."

De zuiderbuur van Canada is de VS. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt aan te sturen op een handelsoorlog. "Belemmeringen en bijkomende lasten zijn zeer slecht. In de eerste plaats voor de economie van België, Europa en Canada. Maar ook voor de Verenigde Staten", zegt De Crem daarover. "We moeten nu afwachten wat die realiteit in Amerika met zich zal meebrengen."

Staatssecretaris De Crem gaat daarover overleg plegen met de Amerikanen. "De Canadazen zijn - als eerste handelspartner van de Verenigde Staten - voor ons een echte partner in de onderhandelingen hiervoor. Het komt er nu op aan om de Amerikaanse overheid er echt van te overtuigen dat protectionisme een slechte zaak zou zijn. We moeten echt veel kracht bijzetten."

Meest gelezen