Tips voor een gelukkiger leven: koop minder, like minder en beleef meer

Hoe kan ik mijn leven het best leiden om gelukkig(er) te zijn? Het is een vraag die iedereen zich wel eens stelt. De Zwitserse bestsellerauteur Rolf Dobelli heeft er met "De kunst van goed leven" een boek over geschreven, met 52 praktische adviezen. Zelf heeft Dobelli alvast televisie en sociale media uit zijn leven gebannen. Wij lichten er 5 tips uit. 

Deze week was geluk alomtegenwoordig in het nieuws. De Finnen nemen de fakkel over van de Noren en zijn nu de gelukkigste mensen ter wereld. België staat op de zestiende plaats in het World Happiness Report van de Verenigde Naties. 35% van onze landgenoten voelt zich vandaag gelukkig. Ruim een kwart van de Belgen is echter niet gelukkig, blijkt uit de eerste resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek. De zoektocht naar geluk en een goed leven houdt ons voortdurend bezig. 

De Zwitserse zakenman Rolf Dobelli (1966) schreef er een boek over. Niet per se over geluk an sich, maar wel over het "goeie leven" en hij reikt een reeks praktische tips aan. Dobelli  was onder meer CEO van verschillende dochtermaatschappijen van Swiss Air, hij studeerde ooit filosofie en is hobbypiloot. Hij woonde al in Hongkong, Australië, Engeland en de VS. 

In 2011 verscheen van hem "De kunst van het heldere denken". Daarin schreef hij onder meer dat we dringend af moeten van onze dwangmatige verslaving aan de niet-aflatende online nieuwsstroom, een overtuiging waar hij trouwens niet alleen mee staat.  Het boek werd een internationale bestseller waar miljoenen exemplaren van verkocht werden. Twee jaar later volgde "De kunst van het verstandige handelen".  

En nu is er zijn derde boek dat hoogst waarschijnlijk opnieuw een breed publiek kan bekoren: "De kunst van goed leven. 52 simpele levenstechnieken voor geluk".  Dobelli put voor zijn inzichten uit de moderne psychologie, het stoïcisme en de ervaringen van investeerders. Zo is is hij een grote fan van Warren Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger. 

De auteur wil echter niet gezien worden als een "geluksgoeroe". "Constant gelukkig zijn, is onmogelijk", zegt hij. Hij heeft het vooral over hoe we een goed leven kunnen leiden. "Een goede start voor een goed leven is zoveel mogelijk ongeluk proberen te vermijden." Daarnaast benadrukt hij in verschillende hoofdstukken dat het belangrijk is je eigen koers te varen en je niet nodeloos te spiegelen aan anderen (noch op materieel, op emotioneel of op professioneel vlak).  De wereld kan je niet veranderen, jezelf wel, is maar een van de vele principes die hij naar voren schuift. Deze 5 tips kunnen u al een eind op weg helpen naar een beter en gelukkiger leven. 

Koop minder, beleef meer

Dobelli houdt een pleidooi voor minder consumeren en meer beleven. "Als je iets moois beleeft, ben je er met al je gedachten en heel je hart bij", schrijft hij. "Probeer daarom in plaats van in fysieke dingen meer in belevenissen te investeren. Wat daarbij goed van pas komt, is dat de meeste belevenissen weinig kosten: het lezen van een goed boek, een gezinsuitje, een kaartspelletje met vrienden."

Zelf heeft Dobelli alvast televisie en sociale media uit zijn leven gebannen. De vrijgekomen tijd vult hij met het lezen van boeken, een activiteit waar je ook nog heel wat van kunt opsteken in je zoektocht naar het goede leven. 

Belevenissen spelen zich volgens Dobelli trouwens niet uitsluitend in de vrije tijd af. "Ook je baan is een belevenis", stelt hij. "Je werk vraagt constant een intensieve bemoeienis. Wat fijn is als je van je werk houdt. Heb je echter een hekel aan je werk, dan heb je een ernstig probleem." 

Zo schakel je de luidsprekers in je hoofd uit

Iedereen droomt er in zijn zoektocht naar een beter en rustiger leven wel eens van: 1 simpele knop waarmee het gepieker uitgeschakeld kan worden. Ook Dobelli moet echter al snel toegeven dat die er jammer genoeg niet is.

Maar deze stoïcijnse "truc" kan hulp bieden.  "Ontdek wat je kunt beïnvloeden en wat niet. Pak aan wat je kunt beïnvloeden. Denk niet na over de dingen waar je geen invloed op hebt." U kunt de theorie ongetwijfeld ook van deze uitspraak van de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr: "God geeft me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om tussen deze twee een onderscheid te maken." 

Maar ook kalmte en wijsheid komen niet vanzelf. Daarom geeft Dobelli 3 concrete tips die naar zijn ervaring wel werken. Ten eerste: "Leg een notitieboekje aan met als titel "Mijn grote zorgenboek" waarin je 10 minuten per dag alles opschrijft wat je bezighoudt. Het zijn steeds dezelfde zorgen die je kwellen. Uiteindelijk stel je je de ergste gevolgen voor van de dingen waarover je piekert en dwing je jezelf daar voorbij te denken. Je zult vaststellen dat de meeste zorgen daardoor verdwijnen. Wat overblijft zijn de echte gevaren die je moet aanpakken." 

Ten tweede: "Sluit verzekeringen af. De echte dienstverlening is niet de monetaire vergoeding in het geval van schade maar het reduceren van je zorgen gedurende de looptijd van de verzekering." Ten derde: "Geconcentreerd werken is de beste therapie tegen piekeren. Met volle aandacht werk doen dat je volledig in beslag neemt, is beter dan meditatie." 

Maar wanneer je dan toch aan het denken bent, besef dan dat je gedachten ook heel waardevol kunnen zijn, stelt Dobelli in het hoofdstuk "De mentale vesting". "Het enige wat niet van je afgepakt kan worden, zijn je gedachten. Je gedachtengereedschappen, de manier waarop je ongeluk, verlies en tegenslagen interpreteert. Je kunt ze ook mentale vesting noemen; het stuk vrijheid dat nooit bestormd kan worden." Dankzij deze techniek zijn mensen er wereldwijd doorheen de geschiedenis al in geslaagd het hoofd te bieden aan de grootste gruwelen.

Mijd nijd

Ook dit inzicht van Dobelli is niet nieuw, maar kan voor velen leiden tot een beter en gelukkiger leven.  Niemand geeft het graag toe, maar deze emotie, de meest zinloze volgens de auteur, overvalt ons allemaal wel eens: nijd. "We benijden vooral degenen die wat betreft leeftijd, beroep, omgeving en leefwijze op ons lijken." En daarmee hebben we volgens Dobelli meteen ook de oplossing voor ons nijdprobleem gevonden. "Vergelijk jezelf met niemand en je zult een nijdvrij leven genieten. Ga alle vergelijkingen strikt uit de weg. Dat is het gouden pad." 

Maar ook hier beseft Dobelli dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Dus geeft hij een ietwat vileine tip om er toch beter mee te leren omgaan. "Zoek gericht naar de slechte aspecten uit het leven van degene die je benijdt en stel je voor hoe deze persoon onder deze tekortkomingen lijdt. In een mum van tijd zal het beter met je gaan. Toegegeven, het is geen zeer nobele oplossing. Neem er alleen in geval van je nood je toevlucht toe." 

De conclusie: "Er zal in je omgeving altijd iemand zijn die het beter heeft dan jij. Accepteer dat. Hoe sneller je nijd uit je gevoelsrepertoire schrapt, hoe beter." 

Dobelli's bijkomende advies: "Loop met een grote boog om sociale media heen. De massa idiote statistieken genereren een hypervergelijkbaarheid die ons ongelukkig maakt. De foto's zijn zorgvuldig uitgekozen. Dat zorgt al snel voor de (gefakete) indruk dat jouw vrienden het beter hebben dan jij. "Doe niet mee aan liken en geliket worden", stelt Dobelli ook verder in zijn boek. "Alleen hoe je over jezelf denkt, telt." 

Stel je bullshit-detector correct af

Volgens Dobelli kan je ook heel wat gelukkiger worden wanneer je beseft dat de wereld voor een groot deel gevuld is met bullshit waar je niet per se naar hoeft te luisteren. Hij verwijst daarvoor naar "De wet van Sturgeon". Theodore Sturgeon was een sciencefictionschrijver die veel kritiek kreeg op zijn werk. Daarop antwoordde hij telkens: "90% van alles wat uitgegeven wordt, is rommel, ongeacht het genre". Dat antwoord ging de geschiedenis in als "De wet van Sturgeon" en werd door de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett uitgebreid tot "90% van alles is onzin", of het nu om natuurkunde, psychologie, geneeskunde of muziek gaat.  

"Als je de wet van Sturgeon voor ogen houdt, leef je beter", stelt Dobelli. "Het is een uitstekend gedachtenwerktuig omdat het je "in staat stelt" het meeste van wat je ziet, hoort of leest zonder slecht geweten over te slaan." 

Die wet van Sturgeon telt ook voor jezelf en je eigen ideeën en kan je veel tijd en ergernissen besparen. "Herken het verschil tussen ideeën en goede ideeën, tussen investeringen en goede investeringen. Herken het als iets bullshit is. Ah, en nog een kleine aanvullende regel die naar mijn ervaring waar blijkt te zijn: als je niet zeker weet of het om bullshit gaat, dan is het bullshit." 

Wees bescheiden en focus op innerlijk succes

Hoe minder belangrijk je jezelf vindt, hoe beter je leven is, is een van de laatste adviezen van Dobelli.  "Je ego is eerder een tegenstander dan een vriend. Laten we eraan denken dat ieder van ons slechts een van de miljarden mensen is. Iedereen leeft in een piepkleine tijdruimte met een toevallig begin- en eindpunt. En iedereen heeft in deze korte periode al heel veel domme dingen gedaan. (...) Als je bescheiden bent, leef je beter, heel veel beter. Zelfbewustzijn is makkelijk, dat kan iedereen. Bescheidenheid daarentegen is moeilijk, maar wel meer compatibel met de realiteit. En bescheidenheid kalmeert het emotionele golfslagbad." 

"Jezelf overschatten heeft zich tot een ware welvaartsziekte ontwikkeld", schrijft Dobelli. "We hebben ons vastgebeten in ons ego als een hond in een schoen. Laat de schoen los. Hij heeft geen voedingswaarde. Bovendien smaakt hij algauw bedorven."

De allerlaatste tip in het boek is de focus op innerlijk succes en innerlijke waardering. "In alle opzichten een van de verstandigste houdingen. Wie ataraxie, of zielenrust, bereikt heeft, blijft kalm als het noodlot toeslaat. Anders geformuleerd: je bent succesvol als je je niet uit je evenwicht laat brengen, noch door hoge vluchten noch door crashes." Hoe je dit doet? "Door je uitsluitend op dingen te concentreren die je kunt beïnvloeden en al het andere consequent uit te schakelen. Input in plaats van output. We hebben de controle over onze input, niet over de output, want daar heeft slechts het toeval de macht over." 

"De kunst van goed leven - 52 simpele levenstechnieken voor geluk" van Rolf Dobelli is uitgegeven bij Unieboek/Het Spectrum.

Meest gelezen