Duterte trekt de Filipijnen terug uit het verdrag rond het Internationaal Strafhof

De Filipijnse president Rodrigo Duterte beschuldigt het Internationaal Strafhof in Den Haag van een "kruistocht" tegen hem. Vorige maand had het Strafhof een vooronderzoek ingesteld naar de moordpartijen in de oorlog tegen drugs die Duterte gelanceerd heeft.

In zijn gekende stijl is president Duterte hard uitgevallen naar het Internationaal Strafhof en naar de Verenigde Naties. Volgens hem voeren die "een kruistocht" tegen hem op basis van onterechte, nooit geziene en belachelijke aanvallen tegen zijn persoon.

Daarom heeft hij besloten dat de Filipijnen zich met onmiddellijke ingang terugtrekken uit het Verdrag van Rome dat de oprichting mogelijk maakte van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat hof kan sinds 2002 misdaden tegen de mensheid, schendingen van mensenrechten en volkerenmoord vervolgen en bestraffen als het gerecht van het betrokken land dat niet wil of niet kan.

Vorige maand was dat hof een vooronderzoek begonnen om te kijken of de "oorlog tegen drugs" die Duterte na zijn aantreden heeft uitgeroepen, geen schendingen van de mensenrechten vormen. Duterte had aanvankelijk gezegd dat hij zich geen zorgen maakte en uitkeek naar de mogelijkheid om zijn reputatie voor het hof te verdedigen. Nu is dat blijkbaar anders.

Sinds hij in mei 2016 aangetreden is, heeft Duterte de politie in zijn land de vrije hand gegeven om vermeende drugskoeriers en -handelaars te doden. Daarbij zouden al meer dan 8.000 mensen vermoord zijn.

Terugtrekking stopt vooronderzoek niet

Dat Duterte zijn land nu terugtrekt uit het verdrag, betekent echter niet dat het vooronderzoek naar schendingen van de mensenrechten wordt stopgezet. In theorie blijft dat lopen, want de misdaden zouden begaan zijn tijdens de periode dat de Filipijnen lid waren van het verdrag.

Overigens is het niet duidelijk of president Duterte de beslissing alleen kan nemen. De Filipijnse Senaat heeft maandag een resolutie aangenomen die stelt dat de terugtrekking uit het verdrag enkel mogelijk is mits toestemming door die instelling.

De Filipijnse oppositie is niet van plan om dat goed te keuren. Volgens een oppositielid wil "Duterte zijn fascistische en tyranieke tendenzen opleggen tegen de internationale kritiek in".

De Filipijnen zijn na het Afrikaanse land Burundi het tweede land dat zich uit het verdrag terugtrekt. De Verenigde Staten en Israël hebben  het ondertekend, maar nog niet geratificeerd. China, India en Turkije hebben het nooit ondertekend.

Meest gelezen