Video player inladen...

E314 in Maasmechelen richting Nederland weer vrijgemaakt na kettingbotsing met dode

De E314 in Maasmechelen richting Nederland is weer vrijgemaakt. Dat heeft het Vlaams Verkeerscentrum rond 12.30 uur gemeld. De twee rijstroken waren sinds 6 uur versperd door een dodelijke kettingbotsing die het gevolg was van een brandende carnavalswagen, onder de E314. De Nederlandse praalwagen stond er in afwachting van de carnavalstoet in Kotem komende zondag, maar normaal geldt er een parkeerverbod.

Politie en gerecht zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand aan de carnavalswagen. Het is nog niet duidelijk of het om een accidentele brand gaat, dan wel of er kwaad opzet mee gemoeid is. Naast de uitgebrande praalwagen stonden nog twee andere carnavalswagens. Die bleven gevrijwaard.

Door de rookpluim, die vanonder de E314 over de autosnelweg trok, was er voor het verkeer richting Nederland een slechte zichtbaarheid. Bestuurders van voertuigen gingen in de remmen, zodat de daaropvolgende vrachtwagens niet tijdig tot stilstand kwamen. In totaal raakten zes personenauto's en drie vrachtwagens betrokken. Een 52-jarige Belgische trucker overleefde de klap niet. Vier andere personen werden voor verzorging naar het ziekenhuis afgevoerd.

(Lees voort onder de foto.)

De aanrijding veroorzaakte grote verkeersellende. Er ontstond een kilometerslange file. Het verkeer tussen de afrit van de E314 in Maasmechelen en de plek van het ongeval in Kotem zat urenlang vast.

Nadat de rijstroken rond 12.30 uur na de takelwerkzaamheden volledig waren vrijgegeven, moest het verkeer vanuit Lummen nog rekening houden met 45 minuten file. De N78, de Rijksweg tussen Maasmechelen en Lanaken, was ook volledig verzadigd.

Uit onderzoek van het Agentschap voor Wegen en Verkeer blijkt dat de stabiliteit van de snelwegbrug nog in orde was, ondanks de hitteontwikkeling van de brandende carnavalswagen.

Komende zondag, tijdens de carnavalstoet in Kotem, mogen onder de E314 wel auto's staan, maar alleen voor de toeschouwers van de stoet. Er moet dan een bemande brandweerpost staan. Voor de rest van het jaar is een parkeerverbod van kracht. Een Nederlandse carnavalsvereniging had er toch een praalwagen geparkeerd, die vanmorgen dus vuur vatte.

Meest gelezen