Videospeler inladen...

Britse soldaat uit WOI wordt herbegraven in Zillebeke

Een herbegrafenis van een gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog is nog altijd een emotionele aangelegenheid, ook al is die dan (ruim) 100 jaar geleden overleden. Dat bewees ook de herbegrafenis op Perth Cemetery in Zillebeke van de Britse soldaat Thomas Telford Edmundson.

De familie van soldaat Edmundson is na de Eerste Wereldoorlog uitgezwermd over Australië en Canada, maar dat hield de meeste leden niet tegen. Vandaag waren ze bij de plechtigheid. Ze vonden het belangrijk te weten wat er uiteindelijk gebeurd is met hun vermiste familielid.

Geen schijn van kans

Edmundson heeft het front nooit gezien. Hij stierf op zijn eerste echte dag in de oorlog. Hij stond met zijn makkers op een hoger gelegen gebied op zo'n anderhalve kilometer van het front, toen hij onder vuur werd genomen door de Duitsers. Hij had geen schijn van kans en stierf toen hij amper 20 jaar was. Tijdens werken in Zillebeke werden zijn overblijfselen ontdekt. Hij had destijds op die plaats een voorlopig graf gekregen.

Een fascinerende zoektocht

Volgens archeoloog Bert Heyvaert worden er in de streek van Zillebeke heel veel gesneuvelde soldaten ontdekt, dit jaar alleen al 15, maar de identiteit terugvinden, blijft een kunststukje. In het geval van soldaat Edmunson, was het eigenlijk een combinatie van een schouderinsigne dat goed bewaard was, doorgedreven onderzoek in geschreven bronnen en op het terrein zelf, dat het team op het juiste spoor zette. Uiteindelijk is er dan DNA-onderzoek gedaan en dat bleek een match. De naam van Thomas Telford Edmundson is één van de eindeloze lijst van namen van vermisten die in de Menenpoort zijn gebeiteld. In principe mag zijn naam er nu worden afgehaald. Hij werd gevonden.

 

 

Meest gelezen