Video player inladen...

Europees parlement wil 30% groter budget, maar waar komt het geld vandaan?

Een meerderheid van het Europees Parlement vindt dat Europa in de toekomst een budget moet hebben dat 30 procent groter is dan vandaag. Omgerekend zou dat kunnen betekenen dat België elk jaar 1,2 miljard euro extra moet bijdragen aan het Europese budget. Omdat zoiets politiek onhaalbaar is, stelt het Europees Parlement voor om de opbrengst van allerlei taksen en belastingen door te schuiven naar Europa. 

Gerard Deprez, Europarlementslid voor MR, stelt voor om een taks in te voeren op speculatieve financiële transacties. "Op die manier kost het niets aan de belastingbetaler, maar alleen aan de speculant", zegt Deprez. Verder stelt hij voor om grote digitale bedrijven als Amazon, Google en Facebook te belasten.

Volgens Hilde Vautmans, Europarlementslid voor Open Vld, moet er vooral gekeken worden om nationale taksen te laten doorvloeien naar Europa. "Europa moet de uitdagingen aangaan en daarvoor zijn eigen middelen nodig. Daarnaast moet de EU efficiënter gaan werken en besparen waar kan", zegt Vautmans.

Maar Sander Loones, Europarlementslid voor N-VA, houdt vast aan het huidige systeem: "Nu zijn het de lidstaten die de EU financieren. Zo hou je het systeem in evenwicht en behoud je de controle".

Meest gelezen