EU-Commissie over hervorming visa: "Deur open voor reizigers met goede bedoelingen, dicht voor mensen die bedreiging zijn"

De Europese Commissie heeft haar voorstel over de hervorming van de Europese visumregels gepresenteerd. Voor "bonafide" reizigers wordt de procedure versoepeld, maar tegelijk komen er betere backgroundchecks om mensen met slechte bedoelingen tegen te houden. Er komen ook striktere visaregels als straf voor landen die niet meewerken bij de terugkeer van afgewezen asielzoekers. 

Jaarlijks reizen er miljoenen mensen van buiten de Europese Unie naar Europa. In 2016 alleen al werden er zo'n 15 miljoen Schengen-visa uitgereikt. Dat levert heel wat geld op voor onder meer de toeristische sector. Daarom zal de visumprocedure voor "legitieme reizigers" sneller en flexibeler worden gemaakt.

"Maar, hoewel de meerderheid van de reizigers naar de Europese Unie bona fide is, weten we dat sommigen dat niet zijn", aldus Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos. "Hen moeten we onmiddellijk detecteren en hun komst blokkeren." Daarom zal het systeem worden aangepast waarin data van visumaanvragers worden verzameld. "Dat moet betere en effectievere backgroundchecks mogelijk maken, waardoor alle nodige informatie beschikbaar zal zijn om een verdachte te detecteren", klinkt het.

Commissaris Avramopoulos vat het als volgt samen: "Met deze visum­hervormingen houden we de deuren open voor reizigers met goede bedoelingen, maar sluiten we ze voor mensen die een veiligheidsrisico vormen".

De Europese Commissie wil met het visumsysteem ook een stok achter de deur houden voor het probleem van illegale migratie. Landen die niet voldoende meewerken aan het terugnemen van uitgewezen asielzoekers, zullen gestraft worden met striktere visaregels. Inwoners uit die landen zullen het dan een stuk moeilijker hebben om een visum te krijgen voor de Schengenzone, de zone waarbinnen je in Europa vrij kan reizen.

Tegen juni moet het hele migratiebeleid van de Europese Unie op punt staan. Volgende week is er een top in Brussel waar de kwestie op de agenda van de leiders zal staan. Dan zal het ook gaan over een nieuwe som van 3 miljard euro voor vluchtelingenkampen in Turkije.

Meest gelezen