Video player inladen...

Frank Focketyn over NTGent: "Het is niet de bedoeling dat IS-strijders op scène komen"

NTGent was nooit van plan om IS-strijders op de scène toe te laten. Dat zegt Frank Focketyn in "De afspraak" na de commotie rond een nieuw toneelstuk van het cultuurhuis waarin hij zelf meespeelt. NTGent biedt intussen excuses aan voor de communicatie.

"Geen haar op ons hoofd denkt eraan jihadisten een open podium te geven." Met die woorden zet Frank Focketyn in "De afspraak" op Canvas het misverstand (zoals hij het zelf noemt) recht als zou het NTGent een toneelstuk willen maken met IS-strijders in de cast. 

De bal ging woensdag aan het rollen toen een zoekertje van NTGent in het oog sprong waarin het cultuurhuis op zoek gaat naar acteurs voor een toneelstuk over "Het lam gods". "Wilt u op het podium Eva of Adam zijn, Kaïn of Abel, een rechter of een slager?", staat te lezen. 

Een van de profielen die het NTGent zoekt, is dat van "overtuigde gelovigen en ridders van Christus". "U vecht voor uw overtuigingen? Voor god? Draagt u graag uw overtuigingen uit? U hebt gevochten voor IS of bent strijdvaardig voor andere religies?", verduidelijken de makers.

Ik kan begrijpen dat dit tot verontwaardiging leidt

"Ik kan begrijpen dat dit tot verontwaardiging leidt", zegt Focketyn die zelf in het toneelstuk zal meespelen. "We zoeken een waslijst aan mensen om "Het lam gods" anno 2018 de wereld in te sturen. Wat betekent dat veelluik vandaag?"

"Er is geen sprake van dat jihadisten of IS-strijders op de scène komen", zegt hij formeel. Waarom NTGent dan wel naar hen op zoek gaat of welke rol ze dan wel zullen spelen, weet hij niet. "Ik wil met mensen van vlees en bloed op de scène staan. Ik wil niks met mensen die moorden te maken hebben."

Volgens Focketyn was de commotie van vandaag onnodig. "Het stuk bestaat nog niet eens en toch prikken mensen er al in."

NTGent wil maatschappelijk relevant theater maken en gaat confrontatie niet uit de weg

In een persbericht biedt NTGent excuses aan voor de manier waarop het over het toneelstuk heeft gecommuniceerd. "NTGent wil maatschappelijk relevant theater maken en gaat hierbij de confrontatie niet uit de weg", schrijft het cultuurhuis.

"Het gezelschap wil zich vanzelfsprekend houden aan de opdracht omschreven in de beheersovereenkomsten met de subsidiërende overheden en aan alle wettelijke bepalingen. NTGent vindt daarnaast artistieke vrijheid belangrijk bij de creatie van voorstellingen en zorgt ervoor dat dit met respect gebeurt naar de verschillende bevolkingsgroepen toe.

"NTGent erkent door haar oproep met betrekking tot IS-strijders de indruk te hebben gewekt hen een forum te willen geven, erkent haar foute communicatie wat dit betreft en verontschuldigt zich daarvoor."

Uiteraard willen we IS-strijders geen podium geven

"Uiteraard willen we IS-strijders of anderen die religieus geweld plegen of promoten geen podium geven. We herinterpreteren de kruisvaarders op "Het lam gods" en zien dat ze vandaag nog leven. We zien nog veel mensen die radicaal opkomen voor hun overtuigingen en ook deze moderne kruisvaders zijn interessant voor de voorstelling die regisseur Milo Rau wil maken."

"De mensen worden op een zeer omstandige manier geselecteerd en geregisseerd zodat er ook op dat vlak garanties zijn voor het respect, de wettelijke bepalingen en de opdracht."

Welke rol eventuele IS-strijders precies zullen spelen of hoe ze aan het toneelstuk zullen meewerken, geeft NTGent in het persbericht niet mee.