Video player inladen...

In de urine van stadskinderen zitten meer roetdeeltjes dan bij kinderen die op het platteland wonen

Kinderen uit de stad hebben meer roet in hun urine dan kinderen op het platteland. Dat is vastgesteld na een vergelijking van een plasstaal van kinderen die in Opwijk naar school gaan én in hartje Brussel. Wetenschappers van de Universiteit Hasselt hebben de test gedaan op verzoek van het programma "Pano". Het verslag kan u vanavond zien op Eén.

Panoreporter Ilse Van Lysebeth is een maand geleden met haar gezin verhuisd van Brussel naar Opwijk, van de stad naar het platteland. Ze dacht dat de lucht in Opwijk gezonder zou zijn voor haar zoontje van vijf. Zowel zijn vroegere school als zijn nieuwe school heeft meegedaan met het luchtkwaliteitsonderzoek van scholen van Greenpeace. En de resultaten geven Ilse gelijk. In de omgeving van de school in Brussel werd twee keer zo veel stikstofdioxide gemeten als in zijn nieuwe school in Opwijk. 

Roet in het plasje

De Universiteit Hasselt had onlangs een wereldprimeur - wetenschappers waren erin geslaagd om roet op te sporen in de urine van 300 kinderen. Ze gebruikten daarvoor een gloednieuwe lasertechniek. Dat bracht Pano op het  idee om niet alleen de concentratie van stikstofdioxide in de lucht te vergelijken  maar ook de aanwezigheid van roetdeeltjes in urine. Roet wordt onder meer uitgestoten door dieselwagens en is kankerverwekkend. Onderzoekster Nelly Saenen: "Roet wordt ingeademd, komt zo in de longen terecht en ook in de bloedbaan als de deeltjes klein genoeg zijn. Als we het in de urine vinden, betekent dat dat de roetdeeltjes door heel het lichaam gepasseerd zijn."

De helft meer roet in de urine van de Brusselse kinderen

De onderzoekers van de UHasselt hebben een plasstaal van tien kinderen uit de vroegere school van Arno in Brussel vergeleken met de urine van tien kinderen uit zijn nieuwe school, in Opwijk. De resultaten zijn frappant - in de urine van de Brusselse kinderen werd de helft méér roet aangetroffen dan in de plas van de kinderen die in Opwijk naar school gingen. 

Het vorige onderzoek legde al een link tussen roet in de urine en verkeer

Het resultaat van de Panotest ligt in de lijn van het eerdere onderzoek van de UHasselt. Toen werd de urine getest van 300 kinderen die naar school gaan in Tienen, Hasselt en Zonhoven. Ook in dat onderzoek was er een duidelijke link tussen roet in de urine en verkeer.  De onderzoekers gingen ervan uit dat roet neervalt in een gebied op honderdzestig meter afstand van het verkeer.  Ze hebben dan de urine vergeleken van de kinderen die op meer en op minder dan honderdzestig meter van een autosnelweg of N-weg wonen. In de urine van de eerste groep zaten 8,7 procent meer roetdeeltjes. 

Bekijk het verslag van de roettest vanavond in Pano op Eén. 

Video player inladen...

Meest gelezen