Journaliste kan minachting voor collega niet wegsteken

Van je collega’s moet je het hebben. Die gedachte kregen velen, zeker in China, toen journaliste Liang Xiangyi haar ongenoegen over een lang opgebouwde vraag duidelijk liet merken tijdens een persconferentie naar aanleiding van het Volkscongres. Dat deed Liang door zich eerst om te draaien, haar collega een denigrerende blik toe te werpen om te besluiten met het overduidelijk rollen van de ogen.  De minachting voor Zhang Huijun, een journaliste van "American Multimedia Television", kon niet groter zijn, en dat ging natuurlijk niet ongemerkt voorbij op sociale media. 

Had het te maken met de lengte van de vraag, die handelde over een investeringsproject? Of juist met de inhoud? Of was Liang, journaliste bij "China Business Network", overdonderd door de saaiheid van het evenement zelf? Het lokte alvast volgende reactie uit:

De beelden gingen na uitzending onmiddellijk viraal op Weibo, de Chinese versie van Twitter. Daar volgden reacties die de denigrerende houding van Liang afkeurden, maar ook waarin te lezen was dat haar blik een lichtpunt was in het ronduit saaie en strikt gecontroleerde partij-evenement. Volgens Huffington Post zou de communistische partij snel stappen ondernomen hebben om op zoeksites haar naam te censureren. Geruchten dat Liang intussen ontslagen zou zijn, werden tot hier toe niet bevestigd.

De aandacht in China -"A reporter rolled her eyes and China’s internet broke"- leidde er vervolgens toe dat nieuwsmedia wereldwijd de "oogrol" oppikten. Nieuwswebsite New York Times bijvoorbeeld omschreef het voorval als "een uitzonderlijk foutje in een gekunstelde gebeurtenis". Op sociale media waren onder meer volgende reacties te lezen en te zien:

Meest gelezen