Videospeler inladen...

Koning schenkt Canadezen avond Jacques Brel tijdens staatsbezoek

De Belgische chansonnier Filip Jordens heeft samen met de Canadese contra-alt Marie-Nicole Lemieux enkele nummers gezongen in Canada. Het concert was een cadeau van koning Filip en koningin Mathilde aan het gastland van hun staatsbezoek.

De vierde dag van het staatsbezoek aan Canada heeft de koning en koningin naar Toronto gebracht, de economische hoofdstad van Canada. Tijdens het bezoek aan het overheidsgebouw ontmoette het koningspaar de 28-jarige Dylan Atack. Hij heeft van handtekeningen van en ontmoetingen en foto's met royals, staatshoofden en andere beroemdheden zijn hobby gemaakt.

Na een vlucht van een klein uur vanuit het besneeuwde Montreal arriveerden het vorstenpaar en de stoet van een 200-tal ministers, functionarissen, zakenmensen, toplui uit het hoger onderwijs en journalisten in Toronto. Koning Filip en koningin Mathilde kregen er eerst de officiële plichtsplegingen voor de kiezen bij de overheden van de provincie Ontario.

In het statige overheidsgebouw passeerden luitenant-generaal Elizabeth Dowdeswell (de vertegenwoordigster van de Britse queen in Ontario), premier Kathleen Wynne en parlementsvoorzitter Dave Levac de revue voor een korte ontmoeting.

Het officiële programma kreeg met de 28-jarige Dylan een verrassend einde. Hij had onder meer de Belgische ambassade in Canada aangeschreven om het koningspaar te ontmoeten. De wens belandde zo op het paleis en uiteindelijk werd in het overheidsgebouw de ontmoeting mogelijk gemaakt. De jongeman overhandigde met zijn vader en moeder een ruiker bloemen en geschenken en maakte een kort praatje met het koningspaar.

Dylan heeft autisme en hij wil aantonen dat je met autisme kan deelnemen aan de samenleving, klinkt het bij het paleis. De koning en koningin hebben daarom met plezier zijn verzoek aanvaard, luidt het.
De foto's komen alvast bij zijn collectie met onder meer Britse royals, prins Harry incluis, en Canadese premiers. Een ontmoeting met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama is zijn droom.

Na de passage bij de provincieoverheden sneed de koning een economisch programma aan. Met het CETA-vrijhandelsakkoord willen de aanwezige bedrijven immers de handel met Canada opdrijven.
Het koningspaar bezocht een bedrijfsincubator en nadien trok de koning naar Power Corporation of Canada voor een rondetafel met Belgische en Canadese zakenmensen. PCC is de holding van de Canadese familie Desmarais, de zakenpartner van de Waalse zakenman en miljardair Albert Frère.

Koningin Mathilde bezocht in de namiddag ook het kinderziekenhuis SickKids. Vanavond brengt het regeringsvliegtuig de hele delegatie naar Montreal. Zaterdag vliegt het gezelschap huiswaarts.

Meest gelezen