Video player inladen...

Rusland: "Britten kiezen confrontatie boven samenwerking" 

Voor Moskou zijn de Britse sancties en de uitzetting van Russische diplomaten een provocatie. Rusland blijft erbij dat het niets te maken heeft met de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal in Engeland. "We hebben geen enkel motief om Skripal te doden", heet het.  

"Een flagrante provocatie", zo noemt een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de maatregelen die de Britse premier Theresa May vanmiddag heeft aangekondigd. Dat May 23 Russische diplomaten het land wil uitzetten, valt slecht en zal snel tot tegenmaatregelen leiden, waarschuwt Moskou. Groot-Brittannië kiest voor de confrontatie in plaats van samenwerking, staat er.

Eerder op de dag had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd dat zijn land Rusland niets te maken met de vergiftiging van de dubbelspion Sergej Skripal in Salisbury begin deze maand. Rusland had geen enkele reden om Skripal te doden, zei Lavrov. Hij ergert zich ook aan het feit dat de Britten geen onderzoeksstaal van het zenuwgif novitsjok wilden bezorgen, ondanks de vraag van Rusland. Dat gif is volgens Londen gebruikt bij de aanslag op Skripal en werd tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld door de Sovjet-Unie.

Nog volgens Lavrov is het enkel de bedoeling om de relaties tussen Londen en Moskou te verstoren.

Wellicht sancties over en weer

 Rusland zal dus vrijwel zeker vrij snel een gelijk aantal Britse diplomaten uitwijzen als tegenmaatregel. Dat is traditioneel zo tijdens dat soort van diplomatieke sancties. Mogelijk kiest Moskou voor hardere maatregelen in een soort opbod.

Wat economische maatregelen betreft, is dat voor Moskou wel moeilijker. Veel rijke Russen hebben zich met hun vermogen gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar het omgekeerde is veel minder het geval. Wel heeft de Britse energiegroep BP een belang van 20% in de Russische tegenhanger Rosneft. Anderzijds zijn er nogal wat Russische bedrijven genoteerd op de beurs van Londen.

Economische sancties over en weer zijn er overigens al sinds de Russische bezetting van het schiereiland Krim in Oekraïne en de opstand in het oosten van dat land.

Wat uitzetting van diplomaten betreft, zijn er precedenten. In 1971 zette de Britse regering meer dan honderd Russische diplomaten, handelsvertegenwoordigers en journalisten het land uit. In 1985 deed toenmalig premier Margaret Thatcher 25 Russen vertrekken nadat een overloper hen aangewezen had als leden van de inlichtingendiensten. Dat was toen een grote klap voor het spionagenetwerk van de Sovjets in een open maatschappij zoals Groot-Brittannië en dat was uiteraard ook de bedoeling van Thatcher. May doet nu een gelijkaardige zet.

Meest gelezen