Levensgevaarlijk: trein mist man die slagbomen negeert op een haar na

In Luik heeft Infrabel op beeld kunnen vastleggen hoe een voetganger de slagbomen aan een overweg negeert en nét niet door een trein wordt aangereden. In 2017 hadden 7 anderen minder geluk.

Het zijn angstaanjagende beelden die Infrabel vandaag op Facebook heeft geplaatst: ze tonen een voetganger die aan een overweg in Luik de gesloten slagbomen negeert en oversteekt. Uit het niks komt een trein aangestormd die hem op een haar na mist.

"De beelden dateren van begin deze maand", zegt woordvoerder Frédéric Petit aan VRT NWS. "Aan de overweg hadden we een camera geplaatst om beelden van de spoorinfrastructuur te maken. Toen we die bekeken, zagen we de bijna-aanrijding."

Hardnekkig probleem

Ondanks verschillende campagnes om mensen aan te zetten de verkeersregels aan overwegen te respecteren, blijven velen gesloten slagbomen negeren. "Vandaag nog is het tot een aanrijding tussen een trein en een wagen op een overweg in Zonhoven gekomen", zegt Petit. "In de haven van Antwerpen heeft een locomotief een vrachtwagen op een overweg geraakt."

"In 2017 hebben we in ons land 51 ongevallen aan overwegen geregistreerd. Daarbij zijn 9 doden gevallen. Ook spoorlopen blijft een hardnekkig probleem. Vorig jaar kregen we hiervan 817 meldingen binnen. 7 mensen overleefden het niet. Dat betekent dat 16 mensen in 2017 het leven lieten omdat ze de verkeersregels niet respecteerden."

De man in Luik heeft geluk gehad: hij overleefde zijn roekeloze daad, bevestigt Petit.

Meest gelezen