Video player inladen...

De Britse premier May gaat 23 Russische diplomaten het land uit zetten

De Britse premier Theresa May gaat 23 Russische diplomaten het land uit zetten. Dat heeft ze gezegd in het Britse parlement, waar ze een pakket sancties tegen Rusland heeft aangekondigd. Er komt ook scherpere controle op wie het VK binnenkomt of er verblijft.

Premier May was boos omdat er geen bevredigend Russisch antwoord is gekomen op haar vraag om uitleg over het gebruik van het zenuwgif novitsjok tegen de ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury, maar ze ergerde zich ook aan het "uitdagende en misprijzende gedrag" van Russische toppolitici de voorbije dagen.

May verweet Rusland dat het zich schuldig heeft gemaakt aan het "onwettig gebruik van geweld op Brits grondgebied en tegen Britse onderdanen" en dat past volgens haar in een "breder patroon van agressie van Rusland elders in Europa en verder weg".

Daarom zal Groot-Brittannië  23 Russische diplomaten uitwijzen van wie bekend is dat het eigenlijk officieren van de inlichtingendiensten zijn. Ze krijgen een week om het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Het gaat om de grootste uitwijzing van Russische "diplomaten" in 30 jaar, zei ze.

Ten tweede wil May striktere controles invoeren over wie het VK binnenkomt of er verblijft en desnoods moeten mensen met verdachte bedoelingen tegengehouden of opgepakt worden aan de grenzen. Er komen ook maatregelen om de dienst contraspionage te verbeteren.

Er komen ook sancties tegen personen die misbruik maken van hun verblijf in Groot-Brittannië en ze kondigde ook aan dat desnoods tegoeden van de Russische overheid in het VK bevroren kunnen worden.

Een laatste Britse maatregel is dat er geen leden van de koninklijke familie noch van de regering deze zomer het land zullen vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Ook zal een gepland bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Londen niet doorgaan.

"You are not welcome here"

Theresa May erkende dat er veel Russen in het VK wonen die de wet volgen en geen kwade bedoelingen hebben, en zij of hun bezittingen zullen niet getroffen worden door maatregelen, beloofde ze. Ook hebben we geen probleem met het Russische volk, wel met de manier waarop de Russische president Vladimir Poetin en zijn regering de internationale rechtsorde uitdagen en ondermijnen. Voor buitenlanders die een bedreiging vormen voor Groot-Brittannië, is de boodschap duidelijk: "You are not welcome here".

We staan niet alleen, zei May, want ze heeft contacten gehad met haar bondgenoten in de Europese Unie, de NAVO en elders. De Britse vertegenwoordiging zal de aanslag tegen Skripal in Salisbury ook aankaarten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (waarin Rusland een vetorecht heeft) en vooral ook bij de OPCW, de internationale organisatie in Amsterdam die toezicht houdt op het verbod op chemische wapens. Morgen buigt de NAVO-raad zich ook over de zaak-Skripal.

May mikt daarbij op meer brede internationale sancties tegen Rusland. Volgens haar gaat het hier niet enkel om agressie tegen Groot-Brittannië, maar om een aanfluiting van de internationale rechtsorde en het verdrag dat het gebruik en bezit van chemische wapens verbiedt, besloot May.

Meest gelezen