Na de wolf ook de lynx op weg naar Limburg?

We moeten er nog aan wennen dat de wolf terug is in Limburg, en nu zou ook een ander wild roofdier terugkomen naar onze provincie. Maak kennis met de lynx.

Limburg is in de ban van de wolven. Zeker nu wolven al enkele schapen doodgebeten hebben. Het wolvenplan, dat de Vlaamse regering gisteren voorstelde, zegt wat je moet doen als een wolf jouw schapen doodbijt. Maar opvallend: in dat wolvenplan gaat het ook over schade door lynxen. Zitten die dan ook in Limburg?

Spook van het bos

Dierenkenner Frederik Thoelen: "Er lopen hier niet veel lynxen, maar hun aantal is wel aan het toenemen. Hun leefgebied breidt uit en dus zou er wel eens eentje kunnen opduiken in Limburg. Al is het niet makkelijk zo'n lynx te spotten. We noemen de lynx 'het spook van het bos' omdat die nog veel schuwer is dan de wolf."

Voorlopig is er dan ook nog geen zekere waarneming van een lynx, al zou het dier jaren terug wel gezien zijn in Voeren. Toch is het goed dat de lynx voorkomt in het wolvenplan, zegt Thoelen. "De favoriete prooien van een lynx zijn reeën en daar zijn er genoeg van in Limburg. Maar het zou kunnen dat een lynx op de dool zich toch op een schaap in een weide stort. Het is daarom goed dat de regering schade door een lynx proactief in het wolvenplan opneemt.

Pluimpjes aan de oren

Zo'n lynx is een middelgrote kat. "Te herkennen aan het pluimpje aan de oren en de korte staart met een zwarte punt", zegt Frederik Thoelen. Hij is blij met de mogelijke terugkeer van de lynx. "Voor veel dieren is het te laat, maar de wolvin Naya en mogelijk de lynx tonen aan dat aandacht voor het ecosysteem en betere bescherming van dieren loont."

Meest gelezen