Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Democraat in Pennsylvania eist nipte maar belangrijke overwinning op  

De buitengewone verkiezing in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn een ware thriller geworden.  In het hart van "Trumpgebied", waar de Republikeinen zeer sterk stonden, werd het een nek-aan-nekrace tussen de Democratische kandidaat Conor Lamb en zijn Republikeinse tegenstander Rick Saccone. Lamb heeft zopas de overwinning opgeëist. 

Er werd met veel spanning uitgekeken naar deze buitengewone verkiezing in het 18e District in de Amerikaanse staat Pennsylvania.  Daar moest het Republikeinse Congreslid Tim Murphy worden vervangen. Murphy stapte in oktober vorig jaar op, na onthullingen dat hij zijn minnares zou hebben gedwongen tot een abortus. 

Het kiesdistrict, dat grenst aan de tweede stad Pittsburg, was een stevige uitvalsbasis van de Republikeinen. Donald Trump haalde in het arbeidersdistrict een voorsprong van 20 procentpunten bij de presidentsverkiezingen van 2016. Trump én zijn zoon zijn ook bij deze campagne de conservatieve Republikeinse kandidaat, Rick Saccone (foto onderaan) komen steunen. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Scherp van de snee

Maar de stembusgang  verliep op het scherp van de snee. Met alle stemmen geteld, haalt de Democratische kandidaat, de 33-jarige Conor Lamb 48,6 procent, nauwelijks 0,2 procent of 600 stemmen méér dan de 60-jarige Republikein Rick Saccone, de nauwe medestander van president Trump. 

Een officiële uitslag is er nog niet en de naar schatting 1.000  opgestuurde kiesbrieven moeten nog worden geteld. Maar Conor Lamb heeft daar niet op gewacht. Hij heeft zijn kiespubliek al  toegesproken en de overwinning opgeëist. Eerder had Saccone gezegd dat hij niet zou opgeven. 

Het duurde wat langer dan we hadden gedacht, maar we hebben het voor mekaar. 

Conor Lamb, Democratische kandidaat

Zelfs wanneer de officiële uitslag de verhouding nog zou doen  kantelen in het voordeel van de Republikein, is deze tussentijdse verkiezing een opdoffer voor de partij van president Trump. Ze komt er drie maanden nadat de Democraten een senaatszetel hadden behaald in het zeer conservatieve Alabama én een dag na de zoveelste wissel in het Witte huis. 

De Republikeinse consultant en Trump-criticus Mike Murphy waarschuwde zijn partij al voor de komende verkiezingen in november. "In dit district zouden we zelfs een doos met hamers moeten kunnen verkiezen. Als we hier verliezen, dan kan je er zeker van zijn dat er een Democratische golf aankomt", citeert The Washington Post.  

Meest gelezen