Videospeler inladen...

NTGent op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders: "Het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen"

Het Gentse theatergezelschap NTGent heeft voor een theatervoorstelling een oproep gedaan voor teruggekeerde IS-strijders. Dat staat in Het Laatste Nieuws. NTGent wil het beroemde schilderij het Lam Gods omvormen tot een theaterstuk en is daarom op zoek naar gewone Gentenaars, onder wie ook "mensen die strijden voor hun geloof".

"Mensen die gevochten hebben voor IS of strijdvaardig zijn voor andere religies." Zo staat het letterlijk in de castingoproep van het theatergezelschap. De bedoeling is dat deze IS-strijders de moderne variant van de kruisvaarders uit het Lam Gods uitbeelden.

“We willen een vertaalslag maken van het beroemde schilderij naar vandaag,” zegt Steven Heene, artistiek coördinator van het NTGent in De Ochtend. “Het is een heel prachtig schilderij, en we maken die vertaling omdat we denken dat het relevant is. Omdat sommige dingen niet zoveel veranderd zijn, of net heel erg veranderd zijn."

”NTGent zoekt dus een Adam en een Eva, een Kaïn en een Abel, een rechter, en inderdaad ook: mensen die strijden voor hun geloof. Dat kan een overtuigd katholiek zijn, maar dat kan ook iemand zijn met een andere religie, zoals de islam. Vandaar de spectaculaire kop in de kranten dat we IS-strijders zoeken,” zegt Heene.

Open oproep

Nochtans liegt hun oproep er niet om. Op ntgent.be lezen we: “U vecht voor uw overtuigingen? Voor God? Draagt u graag uw overtuigingen uit? U hebt gevochten voor IS, of bent strijdvaardig voor andere religies?”

“Het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen, maar over geloof en wat je daarvoor wilt doen,” reageert Heene. “Het is een open oproep.”

Toch vindt strafpleiter John Maes dat NTGent een risico neemt: "De vraag is natuurlijk wat er op dat podium verkondigd gaat worden. Vanaf het ogenblik dat zo iemand aanzet tot een misdrijf heb je natuurlijk wel een probleem. Je kan niet alles onder het laken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de kunstenaar stoppen".

Reclamestunt?

De voorstelling kan misschien confronterend zijn, zegt Heene, maar dat is niet de bedoeling: “Het valt niet uit te sluiten dat de voorstelling choqueert, maar het is geen uitgangspunt.” In ieder geval: qua reclamestunt kan het wel tellen. Heene geeft toe dat hij niet “vies is van aandacht”, maar beseft ook dat het mes aan twee kanten snijdt: “We gaan ook mensen afschrikken door zulke berichtgeving". 

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft vragen bij het initiatief van NTGent: "Ik denk dat de insteek die het gezelschap aan deze voorstelling wil geven hun volste recht is. Maar een Syriëstrijder zal door de politie in de boeien geslagen worden, alvorens hij eender wat op dat podium zal doen. Ik kan de strafwet natuurlijk niet naast me neerleggen".

Meest gelezen