Opnieuw evacuaties, opnieuw burgerdoden in Oost-Ghouta

Voor de tweede dag op rij zijn burgers -hoewel niet in groten getale- geëvacueerd uit het rebellenenclave van Oost-Ghouta, het gebied rond de Syrische hoofdstad Damascus. Het gebied wordt nog altijd aanhoudend gebombardeerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij bombardementen vandaag minstens 25 burgers omgekomen.

Maandag had de VN opgeroepen om meer dan 1.000 zieken en gewonden zo snel mogelijk te evacueren uit het belegerde Oost-Ghouta. De medische evacuaties zijn gisteren begonnen, maar opschieten doen ze niet. Gisteren werden 146 zieken en gewonden weggebracht via een humanitaire corridor aan het checkpoint al-Wafedin. Het was de eerste medische evacuatie sinds de start van het offensief. 

AFP or licensors

Hoeveel mensen vandaag geëvacueerd zijn, is niet helemaal duidelijk. De Syrische staatszender sprak in eerste instantie van 25 mensen.

25 burgerdoden bij bombardementen

Oost-Ghouta wordt intussen nog altijd aanhoudend gebombardeerd. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn vandaag bij bombardementen minstens 25 burgers, onder wie drie kinderen, omgekomen. Het betrof niet alleen luchtaanvallen door het regime en zijn Russische bondgenoot maar ook artilleriegeschut.

De Syrische regeringstroepen voeren al bijna een maand een offensief tegen de rebellenenclave in Oost-Ghouta, waar 400.000 mensen ingesloten zitten. Sinds het begin van het hevige offensief, half februari, zijn al 1.200 burgers omgekomen. 

Meest gelezen