Video player inladen...

Premier Robert Fico van Slovakije biedt ontslag aan na moord op onderzoeksjournalist

In Slovakije heeft premier Robert Fico zijn ontslag aangeboden. Als president Andrej Kliska dat aanvaardt, vertrek ik morgen, heeft de premier aangekondigd, maar dan wel op voorwaarde dat zijn centrumlinkse Smer-partij de volgende premier mag aanduiden.

De Slovaakse premier Fico had bij de bevolking veel krediet verloren door de brutale moord op de journalist Jan Kuciak en diens vriendin drie weken geleden. Kuciak werd vermoord nadat hij  banden had aangetoond tussen Slovaakse politici van de partij van Fico met de Zuid-Italiaanse maffiabende Ndrangheta.

Dat had geleid tot grote protestbetogingen in tal van steden in Slovakije. Enkele dagen geleden heeft vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak al zijn ontslag aangeboden, maar dat volstond niet om de kritiek op premier Fico af te zwakken. Vandaag heeft de premier dan zijn conclusies getrokken.

Fico stelt echter wel een voorwaarde: zo wil hij dat zijn Smer-partij de nieuwe premier mag aanduiden. Hij wil ook niet weten van nieuwe verkiezingen en volgens hem moet het resultaat van de laatste verkiezing gerespecteerd worden. Fico stapt dus op om zijn huidige coalitie te redden. President Andrej Kliska -een neutraal politicus- had eerder nieuwe verkiezingen geëist of een herschikking van de regering.

EU eist snel onderzoek naar moord

Net vandaag had de Europese Unie er bij de Slovaakse regering op aan gedrongen om een grondig onderzoek te voeren naar de moord op de journalist. Dat moet volgens de EU gebeuren in samenwerking met het Europees bureau dat fraude bestrijdt. Daaruit blijkt niet al te veel vertrouwen in het Slovaakse gerecht.

Er heerst hoe dan ook spanning in Bratislava. Fico leidt een regering met drie partijen en die twee andere hadden al twijfel laten blijken over een al dan niet voortzetten van de coalitie.

Fico is een zwaargewicht in Slovakije. Hij was premier tussen 2006 en 2010 en sinds 2012 staat hij onafgebroken aan het hoofd van de regering. Hij staat -net zoals zijn collega's in Polen, Hongarije en Tsjechië- erg kritisch tegenover de instroom van vluchtelingen in de EU en weigert om "ook maar een enkele moslim in Slovakije op te nemen". Politiek is Fico de leider van de centrumlinkse Smer-partij.

Meest gelezen