Video player inladen...

President Tusk: "In tijden van aanvallen met zenuwgas op onze bodem, moet transatlantische eenheid het antwoord zijn"

Europees president Donald Tusk pleit voor transatlantische eenheid in plaats van transatlantisch gekibbel. Hij richt zich zo tot zijn Amerikaanse collega Donald Trump, in het licht van een nakende handelsoorlog met de Verenigde Staten enerzijds en spanningen met Rusland anderzijds.

De relatie tussen Europa en Rusland kwam recent extra onder druk te staan door de gifaanval met zenuwgas op een voormalige Russische dubbelagent in het Verenigd Koninkrijk. De kwestie zal aan bod komen op de agenda van de Europese top volgende week, zo kondigde president Tusk aan.

Net als de Britse premier Theresa May eerder, wees Europees president Tusk met een beschuldigende vinger naar Rusland. "Ik druk mijn volledige solidariteit uit met premier May voor wat betreft deze brutale aanval die hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd is door Moskou." Over eventuele Europese tegenmaatregelen wil Tusk eerst eventuele Britse acties afwachten om dan te beslissen over een gezamenlijke tegenreactie.

In dat licht richtte de Europese president zich ook tot Washington waar president Trump dreigt met een handelsoorlog. "Make trade, not war", aldus Tusk met een boutade. "Het is niet nodig om het belang aan te tonen van een nauwe samenwerking tussen de Europeanen en de Amerikanen wanneer een buitenstaander fake news verspreidt, zich mengt in onze verkiezingen en mensen op ons grondgebied aanvalt met zenuwgas."

Dat is een duidelijke verwijzing naar Rusland. "Er moet transatlantische eenheid zijn, geen transatlantisch gekibbel", aldus nog Tusk aan Trump.

Meest gelezen