Recordhoeveelheid namaakspeelgoed ontdekt in 2017

Bij controles tegen namaak zijn in 2017 350.000 speelgoedartikelen in beslag genomen. Dat is een record. Dat blijkt uit cijfers die de cel Namaak van de FOD Economie en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) hebben bekendgemaakt.

De inspectiediensten hebben vorig jaar in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar (432.727). De verkoopwaarde van die namaakgoederen bedraagt meer dan 7,7 miljoen euro. Dat is wel een stuk minder dan de 16 miljoen euro in 2016. In totaal hebben de inspectiediensten op tien jaar tijd voor 100 miljoen euro aan namaakspullen van de markt gehaald.

Opmerkelijk is dat 80 procent van de ontdekte namaakgoederen in 2017 speelgoedartikelen waren. Dat heeft vooral te maken met één recordvangst. Die vangst kwam er na controle van kraampjes op de zeedijk. De namaakgoederen die daarbij ontdekt werden, hebben geleid naar het magazijn van een groothandelaar in Brussel met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.

Omdat het gaat om namaakspeelgoed, is het speelgoed van slechtere kwaliteit en kan het zelfs gevaarlijk zijn, zeker voor kleine kinderen. "Dat is wraakroepend. Het gaat om criminaliteit van het laagste niveau", aldus minister Peeters.

Meest gelezen