Saudi-Arabië start met nucleair programma voor burgerdoeleinden

De Saudische regering heeft dinsdag een programma voor het opwekken van kernenergie goedgekeurd. Dat meldt het staatsagentschap SPA.  

Het koninkrijk bereidt intussen het uitbesteden van contracten voor de bouw van kerncentrales (voor civiele doeleinden) voor. Het programma voorziet naar verluidt versterkte veiligheidsmaatregelen en het goed beheer van het kernafval.

Saudi-Arabië is 's werelds exportland nummer één van olie. Door "nucleair te gaan", hoopt Riyad minder afhankelijk te zijn van het volatiele zwarte goud. Dat argument werd eerder ook door Iran, eveneens een belangrijke olie-exporteur, aangehaald. Riyad wil in de loop van de volgende twee decennia 16 kernreactoren neerpoten tegen een kostenplaatje van ongeveer 65 miljard euro.

Binnen enkele dagen brengt de nieuwe sterke man van het koninkrijk, kroonprins Mohammed ibn Salman, een bezoek aan de VS. Verwacht wordt dat in Washington een akkoord beklonken wordt over nucleaire samenwerking.

Voor de lucratieve contracten staan onder andere het Amerikaanse Westinghouse en Russische, Franse en Zuid-Koreaanse bedrijven in de rij.

Meest gelezen