Stephen Hawking in 7 opmerkelijke (of is het geniale) quotes

De invloedrijke Britse wetenschapper Stephen Hawking zullen we ons niet alleen herinneren voor zijn baanbrekend werk inzake zwarte gaten en quatummechanica. Hawking had ook een flinke dosis humor. We zetten enkele opmerkelijke -of is het geniale- uitspraken op een rij. 

Scheikunde is leuker, omdat er onverwachte dingen gebeuren, zoals explosies

De jonge Stephen Hawking vond natuurkunde eigenlijk doodsaai. Hij was veel meer geïnteresseerd in scheikunde. Maar hij besefte dat je met natuurkunde en astronomie kan ontdekken waar de mensheid vandaan komt en waarom we hier zijn. Dus studeerde Hawking natuurkunde aan de Universiteit van Oxford.

De wetenschap zal winnen, simpelweg omdat het werkt

Stephen Hawking verklaarde zich in 2014 officieel atheïst. Toch maakte hij graag toespelingen op God-de-schepper in zijn boeken en lezingen. Zo besluit hij in "A brief history of time" dat het universum begrijpen hetzelfde is als de geest van God kennen. Het geloof verwierp hij omdat het op autoriteit gebaseerd is, terwijl wetenschap berust op rede en observatie.

Vergeet niet naar de sterren te kijken, en niet naar je voeten

Stephen Hawking dankt zijn ontdekkingen wellicht mede aan zijn gezonde nieuwsgierigheid. Kijk met verwondering naar het leven en geef nooit op.  

Hoe moeilijk het leven soms is, je kan altijd iets betekenen en erin slagen

Eind jaren 60 was Stephen Hawking door de spierziekte ALS al beperkt in zijn fysieke kunnen: hij moest krukken gebruiken en kon niet langer schrijven, jaren later moest hij een beroep doen op een rolstoel en spraakmachine. Toch bleef hij zich onvermoeibaar inzetten voor de popularisatie van de wetenschap met theorieën, boeken en lezingen.  

Als aliens ons bezoeken, dat zou zijn zoals de indianen die Columbus tegen het lijf liepen. Dat loopt niet goed af voor de oorspronkelijke bewoners

Stephen Hawking onderschatte buitenaards leven niet. Hij had niet graag dat de mensheid contact zocht, omdat volgens hem intelligente "aliens" wel eens plunderaars zouden kunnen zijn die het gemunt hebben op de bestaansmiddelen van vruchtbare planeten. Hawking ging ervan uit dat een buitenaardse beschaving mogelijk miljarden jaren voorsprong op ons heeft. Hij was trouwens ook beducht voor kunstmatige intelligentie: die kan zich voortdurend heruitvinden aan een steeds sneller tempo. De mens evolueert biologisch traag en kan de concurrentie niet aan.

Ik zou het niet durven vergelijken met seks. Het duurt langer

Stephen Hawking beleefde verschillende keren een "eureka-moment" toen hij bepaalde ontdekkingen deed. Hij vergeleek het ooit eens met het genot van seks.

Ik zie ons brein als een computer die zal stoppen met werken als componenten falen. Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers: dat is een sprookje verzonnen voor mensen die bang zijn in het donker.

Stephen Hawking kon rationeel praten over de dood. Hij kreeg de diagnose van ALS toen hij 21 jaar was en was er in zekere zin op voorbereid dat het snel kon gaan. Uiteindelijk zag hij zijn leven verlengd met 55 jaar. Hawking vertelde in interviews dat hij niet bang was, beter nog: hij had geen haast om te sterven, want hij had best "veel te doen in het leven".  

Meest gelezen