Netflix

"The crown": Claire Foy (de Queen) minder betaald dan Matt Smith (prins Philip)

De makers van de fel bejubelde Netflix-serie "The crown" hebben actrice Claire Foy (rol van de Queen) minder betaald dan Matt Smith (rol van prins Philip). Dat komt omdat Smith vóór de serie bekender was dan Foy, luidt de redenering. Foy was eerst een vrij onbekende actrice. In de volgende seizoenen van "The crown" wordt het loonverschil alvast rechtgetrokken.

Matt Smith speelde vóór "The crown" in de BBC-serie "Doctor Who" (2010-2013). Claire Foy was volgens de makers minder bekend. Ze speelde wel een rol in de mini-serie "Wolf hall", die Golden Globes won. "The crown" betekende inderdaad de grote doorbraak voor Foy. Haar vertolking van de jonge Britse koningin Elizabeth II leverde haar in het eerste seizoen een Golden Globe op, voor het tweede seizoen kreeg ze opnieuw een nominatie. Smith kreeg voor de twee seizoenen geen nominatie.

2018 Invision

Niemand zal nog meer betaald worden dan de Queen

De makers benadrukken dat het loonverschil de komende seizoenen zal rechtgetrokken worden. "Niemand zal nog meer betaald worden dan de Queen", klinkt het. In totaal zouden er zeven seizoenen van "The crown" komen. Pittig detail evenwel: Foy wordt in het derde seizoen vervangen door actrice Olivia Coleman die een oudere Queen zal vertolken. Coleman zal dus hetzelfde loon als haar mannelijke collega's krijgen. Of Foy nog extra zal vergoed worden, is koffiedik kijken. Volgens vakblad Variety ontving Foy 32.000 euro per aflevering. De inkomsten van Smith werden niet achterhaald. 

Bij Netflix wil voorlopig niemand reageren. Ook hoofdrolspelers Smith en Foy werden door de pers gecontacteerd, maar zonder resultaat. "The crown" heeft de Britse Foy geen windeieren gelegd: ze zal later dit jaar te zijn in "The girl in the spider's web", een film in de "The girl with the dragon tattoo"-reeks, en ze zal schitteren in "First man".

Ook Michelle Williams en Gillian Anderson

Foy is niet de enige in de filmindustrie die minder geld kreeg dan mannelijke tegenspelers. Michelle Williams ontving voor nieuwe opnames van "All the money in the world" minder dan 800 euro, terwijl collega Mark Wahlberg 1,2 miljoen euro opstreek. Toen dat bekend raakte, doneerde Wahlberg het geld aan Time's Up, het fonds dat juridische steun biedt aan slachtoffers van seksuele intimidatie.

Ook Gillian Anderson werd in de jaren 90 voor haar rol van Dana Scully in "The X-files" minder vergoed dan collega David Duchovny (Fox Mulder).  Toen ze na een aantal seizoenen de prijzen aan elkaar reeg, klopte ze boos op tafel en werd de loonkloof gedicht.

Meest gelezen