Video player inladen...

Thomas Vanderveken wint Klara voor "Thomas speelt het hard"

Thomas Vanderveken heeft de Iedereen Klassiek-prijs gewonnen bij de uitreiking van de Classical Music Awards (Klara's). Hij kreeg die voor zijn programma "Thomas speelt het hard". 11 andere muzikanten en groepen vielen eveneens in de prijzen.

In Studio 4 van Flagey in Brussel zijn vanavond de Classical Music Awards of Klara's uitgereikt. 12 prijzen gingen de deur uit, waaronder de Iedereen Klassiek-prijs. Die was voor Thomas Vanderveken voor zijn programma "Thomas speelt het hard". Daarvoor studeerde hij een jaar lang op het pianoconcerto van Grieg.

Dirigent Stéphane Denève kreeg de Klara voor de muziekpersoonlijkheid van het jaar. De jury looft hem voor zijn "opvallende parcours" bij Brussels Philharmonic. Pianist, klavecinist en dirigent Jos Van Immerseel won de Klara carrièreprijs.

Belofte van het jaar

Ook 9 andere muzikanten en groepen gingen met een prijs naar huis. Jazzpianist Bram De Looze won de Klara voor jonge belofte van het jaar. Sopraan Ilse Eerens kreeg die voor solist van het jaar. De Klara voor het ensemble van het jaar was voor Vox Luminis.

Het requiem van Mozart in een onuitgegeven versie van Franz Xaver Süssmayr K 626 en herwerkt door Pierre-Henri Dutron kreeg de Klara voor beste Belgische cd (klassiek). Die voor beste internationale cd (klassiek) ging naar "Crazy girl crazy" van sopraan Barbara Hannigan samen met het Ludwig Orchestra en met muziek van Luciano Berio, Alban Berg en George Gershwin.

Jazz

"Dug out skyscrapers" van De Beren Gieren ging met de Klara voor beste Belgische cd (jazz) aan de haal. "Dreams and daggers" van Cecile McLorin Salvant won die voor beste internationale cd (jazz).

De Klara voor beste belgische cd (world) was voor "Tamala" van Tamala/Mola Sylla, Bao Sissoko en Wouter Vandenabeele. Die voor beste internationale cd (world) was voor "Blue maqams" van Anouar Brahem, Djano Bates, Dave Holland en Jack Dejohnette.

De Klara's zijn muziekprijzen voor iedereen die zich in de wereld van de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek laat opmerken. Deze editie bekroonde muzikanten en groepen die in 2017 hoge ogen gooiden. Voor het eerst sloegen Klara en het Klarafestival de handen ineen. 

Meest gelezen