AFP or licensors

Turkse troepen omsingelen stad Afrin, vrees voor nieuw humanitair drama

Bijna twee maanden na de start van het Turkse offensief in de Syrisch-Koerdische enclave Afrin is het Turkse leger erin geslaagd de stad Afrin zo goed als helemaal te omsingelen. Waarnemers en ngo's vrezen voor een nieuw humanitair drama. 

Ankara lanceerde op 20 januari een militair offensief in Afrin in het noordwesten van Syrië om er de Koerdische militie YPG te verjagen. De YPG-strijders zijn een bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS, maar de Turkse regering beschouwt hen als een terreurorganisatie, gelinkt aan de PKK.

Sinds de start van de campagne hebben de Turkse troepen de controle overgenomen over de grenszone met Turkije, enkele stadjes en heel wat dorpen inbegrepen. Afgelopen weekend zijn ze de stad Afrin genaderd, gisteren hebben ze die omsingeld. 

350.000 inwoners

In een tv-toespraak vanmorgen zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij hoopte "dat de stad Afrin tegen vanavond helemaal zou zijn gevallen". Wat later volgde vanuit zijn kabinet een verduidelijking: Erdogan bedoelde niet dat Afrin tegen vanavond helemaal zou zijn gevallen, wel dat de omsingeling van de stad tegen dan helemaal rond zou zijn.  

De Koerdische strijders hadden zijn woorden al "onrealistische dromerijen" genoemd. "Wij zijn klaar voor een lang gevecht. We zullen weerstand bieden", liet een woordvoerder van de YPG weten aan het Franse persagentschap AFP.  

AFP or licensors

Waarnemers en ngo's maken zich zorgen over het lot van de ongeveer 350.000 inwoners van de stad Afrin. Erdogan kondigde vanmorgen aan dat burgers met auto's geëvacueerd worden via een corridor, maar de YPG-milities spreken dat tegen. 

Duizenden burgers zijn de voorbije dagen al gevlucht. Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn meer dan 2.000 mensen begin deze week aangekomen in het gebied rond Nubul, een stad zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Aleppo, dat gecontroleerd wordt door het Syrische regime. 

AFP or licensors

Afrin zit intussen zonder water, elektriciteit en internet. De watervoorziening is al een week afgesloten doordat een belangrijke dam is ingenomen door de Turkse troepen. Door de bombardementen zit de stad ook zonder stroom, en is er zo goed als geen toegang tot internet.

Met het oog op een belegering proberen inwoners etenswaren als brood, rijst, conserven en melk in te slaan, net als medicijnen.  Veel mensen die nu in Afrin vastzitten, zijn burgers die de voorbije twee maanden gevlucht zijn uit de dorpen en steden in de enclave die eerder door de Turkse troepen zijn ingenomen. 

Sinds het begin van het Turkse offensief in Afrin zijn al meer dan 200 burgers om het leven gekomen. 

Meest gelezen