Video player inladen...

VS in VN-Veiligheidsraad: "Rusland is verantwoordelijk voor gifaanslag in Groot-Brittannië"

De Verenigde Staten houden Rusland verantwoordelijk voor de aanslag met zenuwgif in de Engelse stad Salisbury en eisen dat de Verenigde Naties maatregelen treffen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley gezegd in de VN-Veiligheidsraad.   

Die raad was vanavond in spoedzitting samengeroepen op vraag van Groot-Brittannië en het was uitkijken naar de reactie van de Verenigde Staten. Eergisteren had de aftredende VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de schuld voor de gifaanval in Salisbury bij Rusland gelegd, maar het Witte Huis was daar eerder terughoudend over. Tillerson is gisteren overigens ontslagen door president Donald Trump.

Vanavond trok de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley echter scherp van leer tegen Rusland dat volgens haar verantwoordelijk is voor de aanslag tegen de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter Joelia. "Wij denken dat Rusland verantwoordelijk is en het gaat hier niet om een geïsoleerd incident. De Verenigde Staten zijn absoluut solidair met Groot-Brittannië", zei Haley nog. Ze eist ook dat de VN-Veiligheidsraad maatregelen treft en wil dat Rusland meewerkt met het onderzoek.

Overigens heeft ook de Franse VN-ambassadeur de "totale solidariteit van zijn land met Groot-Brittannië" uitgedrukt. Samen met andere leden van de Veiligheidsraad -Koeweit en Equatoriaal Guinea- heeft Frankrijk van de VN-Veiligheidsraad nieuwe maatregelen gevraagd tegen chemische wapens.

De Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia verwierp alle beschuldigingen die volgens hem bedoeld zijn om het imago van zijn land te besmeuren. Hij eist materiële bewijzen dat het gebruikte zenuwgas uit Rusland komt.

NAVO

Morgen komt ook de NAVO bijeen over de zaak. De NAVO heeft Rusland opgeroepen om volledige duidelijkheid te geven over zijn chemische wapenprogramma aan de OPCW, de organisatie die wereldwijd toeziet op chemische wapens. 

De NAVO zegt "zeer bezorgd" te zijn over "het eerste offensieve gebruik van zenuwgas op zijn grondgebeid sinds zijn oprichting in 1949".

Sancties

May heeft vanmiddag in het parlement bekendgemaakt welke sancties ze oplegt aan Rusland, nu het Kremlin de deadline heeft verworpen om uit te leggen hoe het zenuwgas in Engeland is geraakt. Vanmorgen had ze daarover al een vergadering met de leden van de nationale veiligheidsraad.

Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen