Video player inladen...

"Dynamische Lijst" telt 213 verkeersonveilige "zwarte punten"  

Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid heeft vandaag de "Dynamische Lijst" van verkeersonveilige "zwarte punten" goedgekeurd. Daarop staan 213 locaties die moeten worden aangepakt. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) had de "Dynamische Lijst" aangekondigd na het dodelijke ongeval in Oostakker, waar een vrachwagenchauffeur vorige maand een fietster doodreed. De lijst zou jaarlijks aangepast worden, en zou alle locaties langs gewestwegen bevatten waar in de afgelopen 3 jaar minstens 3 ongevallen zijn gebeurd, met een opgetelde ongevallenscore van minimaal 15 punten.    

De punten staan voor de menselijke schade die bij het ongeval veroorzaakt werd: een dodelijk slachtoffer krijgt een score van 5 punten, een zwaargewond slachtoffer een score van 3 punten, en een lichtgewonde een score van 1 punt. 

De 10 gevaarlijkste kruispunten van Vlaanderen

Op het kaartje hieronder vindt u de 10 kruispunten die volgens de dynamische lijst het hoogst scoren en dus het gevaarlijkst zijn.

Al 33 zwarte punten aangepakt

Op basis van de ongevallencijfers van 2014, 2015 en 2016 zijn er voor de "Dynamische Lijst" van dit jaar 213 locaties geselecteerd als "zwart punt". Van die 213 "zwarte punten" zijn er intussen al 33 aangepakt.  Op nog eens 44 locaties zijn er voor dit jaar gerichte ingrepen gepland om de ergste problemen aan te pakken. Die ingrepen zouden op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.  

Voor 61 locaties is er een structurele oplossing gepland, en voor de overblijvende 75 locaties wil minister Weyts samenwerken met private bedrijven om ook daar op korte termijn resultaat te boeken. 

Het is de bedoeling dat de nieuwe "Dynamische Lijst" de oude "statische" lijst zal vervangen. Op die oude lijst uit 2002 stonden oorspronkelijk 809 zwarte punten waarvan er nog 22 overbleven.  Die 22 zijn niet opgenomen in de nieuwe "Dynamische Lijst" omdat minister Weyts al eerder had aangekondigd dat hij ze versneld wou wegwerken.  

Meest gelezen