Video player inladen...

"Als NTGent Syrië­strijders op podium zet, is er iets mis met onze maatschappij"

Philippe Vansteenkiste is niet te spreken over de oproep van NTGent aan Syriëstrijders om aan een productie mee te doen. Dat zegt de broer van 1 van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 aan VRT NWS. Ook uit politieke hoek komen negatieve reacties.

"Er moet belang worden gehecht aan slachtoffers van een aanslag", zegt Vansteenkiste over de oproep van NTGent aan Syriëstrijders om deel te nemen aan een theaterstuk over "Het lam gods". Hij is de broer van Fabienne Vansteenkiste die op 22 maart 2016 om het leven kwam bij de aanslag op Brussels Airport.

"We moeten de waarden van onze maatschappij in ere houden. Dat betekent dat we 1 grote samenleving vormen waarin mensen elkaar ondersteunen. Het is onbegrijpelijk om commercieel met IS-strijders samen te werken. Als het zover komt, is er iets serieus fout in onze maatschappij."

Meremans: "Ik vind dit echt ziek"

Ook verschillende politici zijn niet te spreken over de oproep van NTGent. "Ik vind dit echt ziek, ik denk dat hier het moreel kompas is overschreden", zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) in "Villa politica". "Het getuigt ook van zeer weinig respect tegenover de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Ik stel mij echt wel vragen over de ethische en morele grenzen van dergelijke mensen."

"Er is artistieke vrijheid, dat is een hoog goed voor mij als liberaal, maar ik heb zelf meegemaakt welke schade die mensen hebben aangericht bij hun familie, leerkrachten en vrienden. Als die mensen dat gaan horen, gaan ze zich afvragen waar Vlaanderen mee bezig is", zegt zijn collega Jo De Ro (Open VLD). "Men moet zich de vraag stellen wie je een forum wil geven? Ik stel die vraag vandaag aan de cultuursector.

Subsidies

Meremans wil niet meteen dreigen met het afpakken van subsidies, maar vindt dat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zich over de zaak moet uitspreken. "Als we er niet meer kunnen vanuit gaan dat de bakens van de culturele sector de nodige welvoeglijkheid en het nodige respect kunnen opbrengen voor bepaalde gevoeligheden, dan stel ik mij echt wel vragen bij het NTGent. Ik verwacht van minister Gatz dat hij dit veroordeelt."

"Als NTGent meent in deze richting verder te moeten gaan en er grenzen worden overschreden en mensen niet willen luisteren, dan kunnen we niets anders dan te bekijken wat we in de subsidievoorwaarden gaan zetten", zegt Meremans.

De Ro van zijn kant vindt niet dat de minister dit moet regelen. "Ik vind dat de culturele sector, als ze de artistieke vrijheid ernstig willen nemen, zijn podium beter laat gebruiken door mensen die creatief zijn dan door mensen die veroordeeld zijn. "

Video player inladen...

Gatz: "NTGent zoekt grenzen van artistieke vrijheid op"

Minister Gatz zegt dat er artistieke vrijheid is, maar dat die beperkt wordt door het strafrecht. "Mensen die in Syrië hebben meegevochten met IS, worden door de politie of het gerecht aangehouden en die kunnen bij mijn weten vanuit die positie niet op het podium van NTGent geraken. Het project van NTGent zal dus geen plaats kunnen vinden", zegt Gatz.

"Ik denk dat NTGent hier de grenzen van de artistieke vrijheid opzoekt. Van een stadstheater mag je verwachten dat het een stuk verbondenheid creëert met alle inwoners. De herinneringen aan de aanslagen zijn nog heel vers, het is niet goed dat dat die wonden zo opengereten worden en ik zal daar met NTGent een gesprek hebben om hen daar op te wijzen, dat dit geen verbindend project is", zegt Gatz.

Grenzen van de wet

Het Gentse stadsbestuur vraagt dat NTGent zich binnen de grenzen van de wet houdt bij de geplande theatervoorstelling.

"Zolang het NTGent zich aan de grenzen van de wet houden staat de artistieke vrijheid voorop", zegt woordvoerder Claude Beernaert van burgemeester Daniël Termont (SP.A). "Kunst mag tot de verbeelding spreken en het maatschappelijk debat aanwakkeren".

De Gentse N-VA veroordeelt de plannen van het NTG. "Artistieke vrijheid is uiteraard belangrijk, maar tegelijk ook niet grenzeloos. Wat nu gebeurt kan voor ons helemaal niet", zegt lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Meest gelezen