PA Archive/PA Images

Wereldberoemde fysicus Stephen Hawking (76) is overleden

De beroemde Britse fysicus Stephen Hawking is overleden op 76-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hawking leed aan ALS, een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd.

De mededeling van de familie gaat uit van de kinderen van Hawking: Lucy, Robert en Tim. "We zijn diepbedroefd dat onze geliefde vader is overleden", schrijven ze. "Hij was een grote wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zal voortleven."

Hawking is vooral bekend van zijn werk over zwarte gaten en relativiteit. Zijn bekendste boek is het populair-wetenschappelijke "A brief history of time" (1988), dat een wereldwijde bestseller werd. Een van zijn talenten was dat hij complexe wetenschappelijke fenomenen ook voor een groot publiek begrijpelijk kon maken.

Bij de Britse  wetenschapper werd in 1963 ALS vastgesteld. Door de ziekte ging zijn lichaam langzaam achteruit en belandde hij uiteindelijk in een rolstoel.  Spreken deed hij al jarenlang via een spraakcomputer. Toch bleef Hawking tot voor kort erg actief en gaf hij wereldwijd lezingen.

Zijn sterfdag, 14 maart, is voor wetenschappers een bijzondere dag. Het is de geboortedag van Albert Einstein en het is ook Pi-dag (3/14), de officieuze feestdag van de wiskundigen.

Meer over het leven en werk van Stephen Hawking leest u in ons portret.

Meest gelezen