AFP or licensors

Advocatenkantoor dat spil was van Panama Papers sluit de deuren

Het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca, de spil in de zogenoemde Panama Papers, sluit de deuren. Dat heeft het kantoor zelf aangekondigd in een mededeling. Ze verwijzen als reden naar de reputatieschade door het schandaal rond belastingfraude en belastingontwijking.

"De verslechtering van onze reputatie, de mediacampagne, de financiële belegering en de 'afwijkende acties' van de Panamese autoriteiten hebben onherstelbare schade aangericht", zo staat in de mededeling van Mossack Fonseca. Het bureau sluit eind deze maand volledig de deuren.

Voor het uitlekken van de Panama Papers was het advocatenkantoor met een specialisatie in financieel advies actief in meer dan 40 landen met een 600-tal medewerkers. Daarvan blijven er intussen minder dan 50 over.

De Panama Papers?

Het schandaal rond de Panama Papers brak uit in april 2016. Een jaar eerder had de Duitse krant Süddeutsche Zeitung via een klokkenluider de hand kunnen leggen op 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca.

Die documenten leverden informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd en bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken, al dan niet op legale wijze, belastingen proberen te ontwijken. Op de lijst stonden ook meer dan 700 Belgen.

Het onderzoek van de enorme hoeveelheid gegevens werd gevoerd door het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek (ICJ). Voor België werkten Knack, MO*, De Tijd en Le Soir daaraan mee. Mossack Fonseca beschouwde zichzelf als een slachtoffer van datadiefstal en zei dat het zich steeds aan de wet heeft gehouden.

In ons land leidde het schandaal tot de oprichting van een bijzondere Kamercommissie. Die stelde eind oktober 2017 haar eindrapport voor met 130 aanbevelingen inzake fiscale transparantie en de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking.

Meest gelezen