Bezoekerscentrum Molen van Rotselaar voortaan hele jaar bruikbaar

Het bezoekerscentrum van de Molen van Rotselaar is voortaan het hele jaar door bruikbaar voor educatieve projecten, omdat de restwarmte die de waterkrachtcentrale produceert, nu gebruikt wordt voor muurverwarming in het gebouw.

De historische watermolen van Rotselaar is een beschermd monument dat dertig jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen na een grondige restauratie. Er kwam onder meer een cohousingproject met negen woningen, een waterkrachtcentale die groene stroom opwekt, een molenmuseum, een winkeltje met biogroenten, een bakker en een verdeelpunt van voedselteams (die inzetten op duurzame en lokale land- en tuinbouw).

In het complex worden op afspraak al rondleidingen gehouden en op regelmatige basis worden er ook al activiteiten georganiseerd rond duurzaamheid en ecologie. De vzw Molen van Rotselaar installeerde in het bezoekerscentrum nu muurverwarming met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, die een subsidie van 48.750 euro veil had voor het duurzame project, waardoor het centrum voortaan het hele jaar door beschikbaar is.

Zo zal onder meer het Leuvense onderzoekscentrum Imec er met zijn project "RVO-Society" - genoemd naar de oprichter van het centrum Roger Van Overstraeten - lessen organiseren over energie, energieopwekking en energiebesparing voor leerlingen uit de 3e graad van het basisonderwijs en de 1e graad van het secundair onderwijs. Op termijn wil de vzw Molen van Rotselaar ook lessenpakketten aanbieden over duurzame voeding.

Meest gelezen