Belga

Brussel-Amsterdam met de trein wordt een half uur korter

Wie van Brussel naar Amsterdam rijdt met de intercity-trein, doet daar binnenkort een halfuur minder lang over. De treinen gaan in Nederland op het traject van de hogesnelheidstrein rijden, en daardoor zullen reizigers met de intercity in minder dan drie uur tijd tussen de twee hoofdsteden kunnen sporen.

Vanaf 9 april duurt een rit Brussel-Amsterdam met de internationale intercitytrein nog maar 2 uur en 53 minuten. "We hebben uitgebreide tests gedaan, en we zijn er technisch klaar voor," zegt Bart Crols van de NMBS. "De trein zal voortaan vanaf Antwerpen op het hogesnelheidsspoor rijden, tot in Amsterdam."

Nieuwe stopplaatsen erbij, andere verdwijnen

Door die wijziging in het traject, komen er nieuwe stopplaatsen bij. Breda bijvoorbeeld, maar ook het station Noorderkempen in Brecht wordt bediend door de nieuwe treinverbinding. "Dat maakt dat Breda in amper een kwartier tijd bereikbaar wordt vanuit Noorderkempen," zegt Crols. "Bovendien zal de intercitytrein ook stoppen in het station Brussels Airport, en dat maakt de luchthaven een pak beter bereikbaar voor mensen uit de Kempen of uit het zuiden van Nederland."

Momenteel rijdt de intercitytrein tussen Brussel en Amsterdam 16 keer per dag via het klassieke traject, met stops in onder meer Roosendaal en Dordrecht. Die twee stopplaatsen vallen weg, en zijn voortaan alleen nog met een boemeltrein bereikbaar vanuit Anwterpen. 

De frequentie van de intercitytrein blijft behouden: 16 verbindingen per dag. 4 daarvan zullen naar De Haag rijden, en rijden niet tot in Amsterdam. "Op die manier blijven de twee Nederlandse hoofdsteden vlot bereikbaar vanuit Brussel. Uiteraard blijft ook de hogesnelheidsverbinding met de Thalys behouden."

Meest gelezen