Congolese bisschoppen: "Alleen verkiezingen kunnen tragische situatie stoppen"

Het aanhoudende uitstel van de Congolese verkiezingen en het protest tegen president Kabila hebben het land in een diepe chaos gestort. De katholieke kerk in Congo weet dat ze gezag heeft. Ze is die rol komen uitspelen in Brussel. De CENCO (Bisschoppenconferentie) wil dat België en Europa met één stem spreken en actie ondernemen. VRT NWS ging luisteren. 

"Er is een gebrek aan goede wil om het Sint-Sylvesterakkoord voor nieuwe verkiezingen toe te passen", zei CENCO-woordvoerder Abbé Donatien Nshole (foto, links) in het kantoor van 11.11.11. "Dat heeft geleid tot een sociale, economische en politieke crisis en toenemende onveiligheid." 

De Congolese bisschoppen hebben altijd een bemiddelende maar strenge rol gespeeld. Ze roepen de politici ter verantwoording, maar vragen tegelijk het Congolese volk om op te komen voor zijn rechten. Daarom steunde de Kerk (en andere geloofsgemeenschappen) de drie vreedzame marsen van de voorbije maanden, die opriepen tot verkiezingen. De politie greep telkens met geweld in, "met echte kogels, en met de hulp van gerekruteerde jongeren", zegt Abbé Nshole. 

Onveiligheid om tijd te rekken

Tegelijk neemt de onveiligheid op verschillende plaatsen toe. "De bisschoppen van Goma tot Kalemie tot Bunia, getuigen over gewapende groepen die actief zijn. In Ituri, in het noordoosten, hebben de milities nu meer wapens en middelen dan  bij het vorige conflict in 2000. Het is geen etnisch conflict maar manipulatie", zegt Abbé Nshole.  En dat geldt ook voor andere brandhaarden in het land. 

We denken dat die brandhaarden groter worden, precies om de verkiezingen uit te stellen.

 

Abbé Donatien Nshole, CENCO (Congolese Bisschoppenconferentie)

Dure machinerie

De Congolese bisschoppen denken niet dat alles verloren is. Maar het moet snel gaan. De regering wil het volk gerust stellen en zegt dat alle voorbereidingen worden getroffen om kieslijsten op te stellen en nieuwe kiestechnologieën (van Zuid-Koreaanse makelij) uit te proberen. Abbé Nshole heeft bedenkingen. "Het volk is ongerust, en bang voor fraude." 

De lekenorganisatie CLC, die de betogingen organiseerde, kijkt voorlopig de kat uit de boom. En ook de bisschoppen wachten voorlopig een aantal sleuteldata af, zoals 23 juni, wanneer de kieslijsten klaar moeten zijn. "We zien ook dat de oppositie wat minder begint te kibbelen en bereid is om de krachten te bundelen."

"Internationale gemeenschap, spreek met één stem"

Maar het moet nu op het internationale niveau gebeuren, zeggen de bisschoppen. Daarom zijn ze hier, in Brussel, om te vragen dat de internationale gemeenschap met één stem zou spreken en eigen interesses opzijschuift. "We vragen de Europese Unie,  de Afrikaanse Unie en de verschillende landen, om financiële, logistieke en technische steun. Want de verkiezingen moeten lukken, alleen zo kan het land uit de chaos geraken."

België heeft politiek al zijn nek uitgestoken en sancties getroffen. "Het doet al veel, maar het zal nooit te veel zijn", glimlacht Abbé Nshole. 

AFP or licensors

Meest gelezen