Na de wolf en de lynx: Europese coyote op weg naar Vlaanderen

Na de wolf en de lynx is nu ook de Europese coyote - oftewel de goudjakhals - op weg naar Vlaanderen. Het dier is onlangs nog gesignaleerd in Duitsland, Nederland en Frankrijk. "Maar gevaarlijk voor de mens is hij niet."

De Europese goudjakhals leeft al een tijdje in het zuidoosten van Europa. "Maar net als de wolf is het dier zijn terrein aan het uitbreiden", zegt Jan Loos in "De ochtend" op Radio 1. "Bij de wolf gaat het om een terugkeer, maar de goudjakhals is echt een nieuwe soort hier."

Buurlanden

Het dier werd al gespot in Oostenrijk en Italië, maar onlangs kwamen er ook meldingen uit onze buurlanden. "De goudjakhals is al verschillende keren gezien in Duitsland, één keer in Nederland en heel recent ook een keer in Frankrijk."

De goudjakhals is een dier dat zich snel aanpast aan de veranderende omstandigheden

"Het is niet duidelijk of de klimaatopwarming hier iets mee te maken heeft", zegt Loos. "Al zou de verminderde sneeuwval bij ons er misschien wel iets mee te maken kunnen hebben. Hoe dan ook is de goudjakhals een dier dat zich snel aanpast aan de veranderende omstandigheden."

Schrik?

Schrik moeten we alleszins niet hebben, zegt de expert. "Als de wolf niet gevaarlijk is, dan dit dier ook niet. En wat vee betreft: de goudjakhals vergrijpt zich aan kleinere prooien dan de wolf. Denk aan een vos of een lam, want een schaap is wellicht al te groot."

Als de wolf niet gevaarlijk is, dan dit dier ook niet

Maar hoe kerkennen we zo'n goudjakhals? "Qua formaat zit hij tussen de wolf en de vos. De kans dat je hem nu al ziet, is echter heel klein. Maar tien jaar geleden wisten we ook niet wanneer we weer een wolf zouden zien in Vlaanderen. Nu hebben we er al twee gehad in twee maanden tijd. Dat kan met de goudjakhals ook gebeuren."

Wie denkt een goudjakhals te zien, kan dat melden op de website welkomwolf.be

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen