Videospeler inladen...

March for Our Lives: de moed van Emma González

“We call BS!” riep Emma González, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. González is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. "We call BS." We willen dat jullie ons beschermen. We willen geen aanvalswapens meer zien. Nooit meer zo’n bloedblad. Nooit meer.

#NeverAgain is meer dan een hashtag, het is een beweging, een protest, een kleine revolutie bijna. Het is een Amerikaanse olievlek geworden. Mocht het een bloedbad zijn geweest op een zwarte school, zou er dan nog over worden gepraat, vraag ik me soms af. Parkland is rijk, er wordt naar die mensen geluisterd. Het gemiddelde inkomen in die buurt van Florida is 128.000 dollar per jaar. Niet mis. Zal het wapendebat nu eindelijk ergens toe leiden?

Het is overigens redelijk indrukwekkend dat scholieren te midden van een rouwperiode in staat zijn gebleken tot politieke actie en engagement. En blijvende media-aandacht krijgen. Met hun walk-outs, vlammende speeches, betogingen, opiniestukken in kranten, interviews op tv. En nu, een mars op Washington. March for our Lives.

AFP or licensors

U bent het wellicht vergeten, maar in 2000 betoogden 750.000 mensen in Washington ook al voor striktere wapenwetten. Dat was de Million Mom March. De mars van de moeders. Het was het jaar na het bloedbad op de middelbare school van Columbine High in Colorado. Het was nog geen jaar na een schietpartij op een joodse kleuterschool in Granada Hills, Californië (toen was de schutter een blanke racist). Dit is de cruciale vraag: zal het nu anders zijn? Zal er nu iets veranderen?

Hoelang duurt het nog voor de scholieren afgeschilderd worden als partijdige politieke pionnen, en niet langer als sympathieke slachtoffers? Zullen de wapenwetten afdoende verstrengd worden, of zullen we leraren met wapens zien in de klas? Zal het meer zijn dan het verstrakken van de achtergrondcontroles? Meer dan de verhoging van de leeftijd om een wapen te kopen? Snelle overwinningen in het wapendebat zijn niet te verwachten. De politieke en culturele polarisering in Amerika is daar te groot voor. Dat bewijst een blik op het verleden. Na het bloedbad in Newtown, Connecticut, zou alles ook veranderen. Er gebeurde echter niets. Nog geen zes maanden geleden klonk weer een luide roep om actie.

Las Vegas

Ik ontmoette Ron twee dagen na de bloedigste schietpartij in de geschiedenis van Amerika. Ron zag die eerste oktober - die vreselijke zondagavond in Las Vegas - mensen op de concertweide naast hem neervallen als vliegen, door een nekschot, door een geweerschot in het hoofd. Ron vluchtte ijlings weg met zijn zoon, naar het dichtste hotel in de buurt, de Tropicana, kwam daar even op adem en kreeg toen van de weeromstuit een hartaanval, van de stress. Twee dagen later sta ik samen met Ron in de tuin van het hotel te kijken naar het opengebroken raam in het Mandalay Bay Hotel, waarvandaan Stephen Paddock zijn massamoord pleegde. “Het was een lafaard”, zegt Ron. “Hij durfde niet eens de mensen aan te kijken die hij beschoot. Dat hij veel wapens bezat, dat vind ik geen probleem.”

Bij het onderzoek naar de massamoord in Las Vegas (58 doden en 500 gewonden door één schutter) bleek al snel dat Stephen Paddock zijn wapens legaal had aangeschaft. Het bleek ook al snel dat hij zijn wapens met een eenvoudige ingreep had omgeturnd tot volautomatische geweren. Waardoor het werkelijk kogels regende op de duizenden concertgangers 30 verdiepingen lager.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Plots leerde de wereld de bump stock kennen, een accessoire dat het mogelijk maakt om honderden kogels per minuut af te vuren zonder geregeld te herladen. Een goedkoop hulpstuk om je wapen om te turnen tot een soort machinegeweer. Iedereen was het er snel over eens: bump stocks moesten de wereld uit. Vanaf 99 dollar kan je al zo’n bump stock kopen in de Walmart. Zelfs de wapenlobby leek te buigen. Ook de Republikeinse politici zeiden: dit soort spul moet van de markt, of toch op zijn minst strenger gereguleerd.

We zijn nu enkele seizoenen na het bloedbad. En wat heeft de Amerikaanse politiek gedaan? Wat ze altijd doet: niets, eigenlijk. Er werd niet één hoorzitting gehouden over de bump stocks of over de wapenwetgeving. Niet één. Las Vegas is intussen al lang weggedeemsterd uit het nieuws. Op naar de volgende waan van de dag. En intussen gebeurde er niets.

Of ja, toch wel: sinds de schietpartij in Las Vegas is de vraag naar bump stocks in staten als Arizona de hoogte ingeschoten. Iedereen kan overigens zo’n bump stock kopen. Er zijn geen regels. Volgens de wet is het ook geen wapen. Op dit moment is het zelfs een goede belegging. Als ze ooit verboden worden, zullen ze twee tot drie keer zoveel waard zijn als nu. Het is nu wachten op het volgende bloedbad voor er weer verontwaardiging uitbreekt en weer zal gebeuren wat we allemaal verwachten. Namelijk, niets.

Amerika telt 4 procent van de wereldbevolking, maar het heeft 42 procent van alle wapens.

Alle fatsoenlijke mensen voelden pijn, verdriet en terechte woede na het bloedbad van Las Vegas op 1 oktober 2017. Een motief voor de daden van Stephen Paddock is nog altijd niet gevonden. Hoogstens enkele signalen van somberheid en depressie. Maar maakt het motief iets uit voor de vele doden in Nevada? Maakte het iets uit voor de vele slachtoffers van het bloedbad in de kerk van Sutherland Springs in Texas? Maakte het motief iets uit voor de doden van de slachtpartij in de nachtclub van Orlando in juni 2016? Maakte het iets uit voor de doden in San Bernardino in december 2015? Of bij de twintig kinderen die in december 2012 omkwamen in een schooltje in Newtown, Connecticut, toen Adam Lanza zijn verstand verloor? Kijk, Amerika telt 4 procent van de wereldbevolking, maar het heeft 42 procent van alle wapens. Dáár zit het probleem.

De Amerikaanse politiek trekt nooit de kaart van de slachtoffers, maar altijd die van de wapenindustrie. Dat is geen mening, maar een hard feit. Is het overdreven te stellen dat het een morele schande is en een nationale ramp dat burgers in de VS volkomen legaal wapens kunnen kopen die ontworpen zijn om mensen met brutale snelheid en efficiëntie af te knallen? Waarom vragen Amerikaanse leiders telkens naar vrome gebeden en gedachten voor de slachtoffers en doen ze vervolgens niets om wapens die dienen tot massavernietiging in te perken?

100 doden per dag

Tegenstanders van wapenbeheersing blijven na elk bloedbad beweren dat geen enkele wet een gek kan tegenhouden om dood en verderf aan te richten. Dat is waar. In order to fight a bad guy with a gun, you need a good guy with a gun, right? Ze blijven beweren dat de vrijheid van de Amerikaan om wapens te bezitten en te dragen niet kan of mag worden ingeperkt. Dat dat recht in de grondwet ligt verankerd. Ook dat is waar. De tegenstanders van wapenbeperking zullen blijven zeggen dat massaschietpartijen ook gebeuren in landen waar wapengebruik veel strikter is. Denk aan de aanslagen in Londen, in Brussel en in Manchester, denk aan het bloedbad van 13 november 2015 in Parijs, denk aan de gruwel aangericht door de Noor Anders Breivik in de zomer van 2011 in Oslo en Utøya. Ook dat is een (jammerlijk) feit.

Maar: Amerika probeert niet eens. Wapens worden steeds vrijer ter beschikking gesteld, steeds meer beperkingen worden opgeheven. En de Amerikaanse kiezer beloont politici zelfs die niets doen aan de vreselijke statistieken van het wapengeweld. Bijna 38.000 doden per jaar door wapens: zelfmoorden (de helft van alle wapendoden), moorden, ongevallen, geweld op straat, bendeoorlogen, huiselijke ruzies. Bijna 100 doden per dag door het gebruik van wapens.

Alleen het verminderen van het aantal wapens en de beschikbare munitie zal het bloeden kunnen stelpen.

Tussen de 300 en 400 miljoen wapens zijn er in omloop. Dat is een tijdbom die om de zoveel tijd wel móét afgaan. Alleen het verminderen van het aantal wapens en de beschikbare munitie zal het bloeden kunnen stelpen. Niet de strengere regeling van wie in de toekomst een wapen mag aanschaffen. Daarvoor is het al te laat. Kijk naar Adam Lanza in 2012: hij had geen wapenvergunning, hij bezat zelfs geen wapen. Maar zijn moeder wel. Nancy Lanza werd met een van haar eigen wapens door haar zoon van 20 in haar bed doodgeschoten voor hij naar het Sandy Hook-schooltje trok om twintig kinderen en zes leraren te doden.

Europeanen begrijpen nauwelijks waarom het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet zo heilig is in mijn nieuwe thuisland. Ik kan het proberen uit te leggen: dat Amerikaanse pioniers zich wilden kunnen verdedigen tegen autocratische leiders, dat een wapen nodig was om een agressieve dief van je ranch weg te jagen, dat wapens noodzakelijk waren om zwarte slaven niet ongestraft te laten ontsnappen, dat wapens een indiaan moesten kunnen afknallen als die te dicht in de buurt kwam van het cowboykamp, dat de afstanden zo groot zijn in de VS dat je niet kunt wachten op de politie als je overvallen wordt op je boerderij in Kansas of Nebraska. Dat is allemaal waar, en zelfs begrijpelijk. Maar de tijden zijn veel veranderd sinds de pioniers. En neen, Amerikanen zijn niet gewelddadiger of bloeddorstiger dan Europeanen. Ze hebben alleen veel meer wapens, en wapens zijn nu eenmaal dodelijk tuig. Ze zijn vrij beschikbaar. Ze zijn overal.

Emotioneel debat

De wapendiscussie is zeer emotioneel. Dat merk ik ook als ik op reportage ben in Las Vegas, in de moeilijke, beladen dagen na het bloedbad. In één wapenwinkel word ik uitgescholden: “Scheer je weg, hier moeten wij niets hebben van die fucking liberal media…” In een andere winkel wil niemand iets zeggen. Op de parkeerplaats van de wapenzaak wordt intussen wel reclame gemaakt voor automatische wapens. “Probeer ze eens uit, en merk het verschil!”

Het wapendebat is zeer emotioneel. Dr. Dean Winslow begon tijdens zijn hoorzitting in de Senaat als kandidaat-onderminister van Defensie ongevraagd over wapens. Hij vroeg zich luidop af na het bloedbad in een klein kerkje in Texas dat het waanzin is dat in de VS een kerel zomaar een semi- automatisch wapen zoals een AR-15 kan kopen. Vrij snel na zijn ongevraagde commentaar werd Dr. Winslows benoeming in de lade gestopt (om er niet meer uit te komen). Ongevraagd de Congresleden de levieten lezen, doe je dus niet ongestraft. Vraagtekens zetten bij ongebreideld wapengebruik, kan je carrière torpederen.

In alle stilte probeert de NRA, de National Rifle Association, intussen een wet door het Congres te sluizen, de National Right to Carry. In de praktijk wil de wapenlobby de verborgen wapendracht uitbreiden naar alle 50 staten. Amerikanen zouden dan overal in het land een geweer bij zich mogen dragen dat niet zichtbaar is. “Je moet jezelf toch kunnen verdedigen tegen een wilde schutter, toch?” Vergis je niet: ook progressieve Amerikanen vinden het recht op wapens onaantastbaar. “Als je man je mishandelt, moet je hem toch kunnen neerschieten?”

President Trump ondertekende in zijn eerste maand een decreet dat het mogelijk maakt voor mensen met mentale problemen om een wapen aan te schaffen. Neen, in Amerika is het veel moeilijker om aan een rijbewijs te geraken dan om een wapen te kopen.

Wanneer komt de dag van actie? 

Hoelang nog? Hoeveel nog? Een schooltje. Een universiteitscampus. Een cinema. Een festival. Een nachtclub. Al dat leed, al dat verdriet. En na elk drama, het afgrijzen en de weerzin. Wanneer komt de dag van actie? Hij kwam in elk geval niet na het drama op Columbine High in 1999, niet na de slachtpartij op Virginia Tech in 2007, niet na het neerschieten van Congreslid Gabrielle Giffords in 2011, niet na het bloedbad in Newtown, en eveneens niet na de gruweldaad van Stephen Paddock in Las Vegas. Een cultuuromslag in de VS is niet voor morgen. Laten we ook niet vergeten dat slechts een kleine 100 doden van de in totaal 38.000 wapendoden per jaar vallen door massamoordenaars.

Parkland

Toch davert Amerika een beetje op zijn grondvesten na het bloedbad in Parkland. De gestoorde en van school gestuurde Nikolas Cruz (19) gebruikte het populairste wapen onder massamoordenaars, de AR-15, een semi- automatisch aanvalswapen. Er zijn er zo’n acht miljoen van in omloop in de VS. Als iemand daarmee in het rond begint te schieten, dan verliest iedereen iets: vrienden, geliefden, veiligheid, en onschuld.

AFP or licensors

‘Not one more’, roepen en riepen de scholieren. Going to school, you’re not going to war. You’re trying to get an education… Er braken protesten uit van Tallahassee tot Des Moines. De jonge mensen lijken wel het nieuwe morele kompas van Amerika. En de ouders volgden. Voor het eerst in 25 jaar willen 70 procent van de Amerikanen striktere wapenwetten. Zal de politiek volgen? Zal het helpen nu NRA-leden niet langer vijf procent korting krijgen om te vliegen met Delta of United, of om een auto te huren bij Hertz of Enterprise?

De NRA wil in elk geval niet buigen: een goddelijk recht op wapens staat op het spel, roept de wapenlobby. Het geboorte­recht van elke Amerikaan is in het geding, de vrijheid wordt bedreigd, zeggen ze. De NRA heeft heel veel politici in hun zak. De NRA heeft bijna 5 miljoen leden. Vooral Republikeinse politici doen vaak wat de NRA hen beveelt. Met geld, met invloed (de wapencultuur zit ingebakken in het Amerikaanse DNA).

Tragedie

Op mijn netvlies blijft intussen dat beeld gebrand, terwijl ik in een taxi zit, rijdend door de buitenwijken van Vegas. Links van me zie ik een gehaaste reclamewagen voorbijsnellen, amper 24 uur na het grote bloedbad: “Battlefield Las Vegas. Try an AK-47 at our store.”

Sommige dingen veranderen nooit. In mijn gedachten dreunt – voor één keer als stekende hoofdpijn – de diepe basbaritonstem van Johnny Cash: “So don’t take your guns to town son, leave your guns at home Bill, don’t take your guns to town…but his mother cried again as he rode away…”

Een Amerikaanse Tragedie. Of het gevecht tegen het onvermijdelijke.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen