Video player inladen...

De Munt en KVS doen Jacques Brels “L’Homme de la Mancha” herleven

De Munt en KVS Brussel slaan de handen in elkaar en doen de musical “L’homme de la Mancha” herleven. Die ging 50 jaar geleden in première in de Munt met groot succes. Het was Jacques Brel die destijds de Franse vertaling van de Amerikaanse musical maakte, en hij speelde bovendien met overgave de hoofdrol van Don Quichotte uit het onsterfelijke verhaal van de Spaanse auteur Miguel Cervantès. 

De Munt heeft zijn programmatie voor het komende seizoen 2018-2019 voorgesteld. Een coproductie met de KVS in Brussel springt daarbij in het oog: de heropvoering van “L’homme de la Mancha”.

Precies 50 jaar geleden, op 4 oktober 1968 ging in de Brusselse Muntschouwburg “L’homme de la Mancha” in première, een Amerikaanse musical in de Franse vertaling van de Belgische chansonnier Jacques Brel. Hij speelde ook zelf met enorme overgave de hoofdrol van Don Quichotte de la Mancha, het iconische personage uit het verhaal van  Miguel Cervantès. 

Jacques Brel met - toen nog - Prinses Paola na de voorstelling in de Muntschouwburg, 1968.
Belga

Brels vertaling en vertolking hadden destijds groot succes. Na 35 voorstellingen verhuisde de productie naar het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs waar ze meer dan 140 keer werd opgevoerd, totdat Brel er uitgeput mee moest stoppen. Hij was meer dan 10 kilo afgevallen om het personage te vertolken.

Iedereen is een Don Quichotte, denk ik. Iedereen heeft dat in zich, hoop ik... ik weet het wel zeker. Iedereen heeft een paar dromen.

Jacques Brel

Aan de nieuwe versie die in september in de KVS in Brussel te zien zal zijn werken het Kamerorkest en de Kooracademie van de Munt mee.  De regie is in handen van KVS-directeur Michael De Cock. Filip Jordens zal de dubbelrol Cervantès/Don Quichotte op zich nemen. Deze acteur en zanger tourde eerder al internationaal met een spetterende hommagevoorstelling aan Brel. 

In eigen huis brengt de Munt volgend seizoen een uitgebreid programma met onder meer tien operaproducties. De opener is de overbekende “Die Zauberflöte” van Mozart, maar de Munt belooft een eigenzinnige enscenering van allroundkunstenaar Romeo Castellucci. 

Wereldpremière "Frankenstein"

Er komt ook een wereldpremière. De Munt gaf de Amerikaanse componist Mark Grey de opdracht voor de opera “Frankenstein”, naar de roman van Mary Shelley. Anders dan de vele filmversies zou deze opera dicht bij het origineel blijven: het intrieste verhaal van een gecreëerd wezen dat naar het goede streeft, maar toch het kwade doet en door zijn maker verstoten wordt. “La Fura dels Baus” zorgt voor een regie en een scènebeeld met geavanceerde video- en audiotechnologie. En aan het theatercollectief “Les Karyatides” vroeg de Munt om een nieuwe kinderopera rond de figuur van Frankenstein te maken.

Staan verder nog op het programma: de opera's “Uit een dodenhuis” van Janacek, “Don Pasquale” van Donizetti,  “La Gioconda” van Ponchielli, “The Rake’s Progress” van Stravinski (concertante versie), “Robert Le Diable” van Meyerbeer (concertante versie), “Tristan en Isolde” van Wagner en “Het sprookje van Tsaar Saltan” van Rimski-Korsakov. 

Dans

In de dansprogrammering is er de  Belgische première van de nieuwe voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker rond de Brandenburgse Concerten van Bach. Sidi Larbi Cherkaoui brengt de langverwachte reprise van "Sutra", in samenwerking met jonge boeddhistische monniken van de Shaolin-tempel. En een andere Belgische choreograaf, Damien Jalet, debuteert in de Munt met zijn Japanse succesproductie "Vessel".