Europese ombudsman wil nieuw onderzoek naar Barroso bij Goldman Sachs

Het ethisch comité van de Europese Commissie moet zich opnieuw buigen over de overstap van oud-Commissie­voorzitter Barroso naar de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat zegt de ombudsman van de Europese Unie, Emily O’Reilly. De Europese Commissie ligt al onder vuur door de omstreden aanstelling van de Duitser Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar.

In 2016 ging de oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso aan de slag bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Het ethisch comité zag aanvankelijk geen graten in die nieuwe job, omdat Barroso beloofde niet te zullen lobbyen. Dat engagement wordt nu in twijfel getrokken, nadat bekend is geraakt dat Barroso een ontmoeting had met de vicevoorzitter van de Commissie Katainen in oktober vorig jaar. Die meeting in een Brussels hotel staat bij de Commissie geregistreerd als een vergadering met Goldman Sachs, waardoor het vermoeden rijst dat het om lobbying ging. Barroso en Katainen houden het op een persoonlijke gesprek, onder meer over defensie.

“Door de kwestie opnieuw voor te leggen aan het ethisch comité, tonen we aan dat de Commissie de publieke verontwaardiging over deze zaak ernstig neemt en beseft dat ze de Europese instellingen zware imagoschade toebrengt”, zegt O’Reilly. “Oud-commissarissen hebben het recht om aan de slag te blijven na hun termijn in het Berlaymontgebouw, maar ze moeten erop toezien dat hun activiteiten het vertrouwen van de burger in de EU niet ondermijnen.”


De ombudsman verwijt de Commissie dat ze geen officieel standpunt innam over de nieuwe post van Barroso. “Zo’n beslissing had de oud-voorzitter ervan kunnen weerhouden voor Goldman Sachs te lobbyen bij de Commissie.”

Sinds 1 februari is er een nieuwe gedragscode voor lobbywerk en transparantie, maar volgens O’Reilly kan die situaties zoals die met Barroso niet vermijden in de toekomst. Ze stelt voor om het ethisch comité uit te breiden en meer slagkracht te geven.

De Commissie moet voor begin juni antwoorden. 

De Europese Commissie ligt al enkele weken onder vuur, sinds ze eind februari besliste Martin Selmayr aan te stellen tot secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van de instelling. Selmayr was kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker en werd erg snel en zonder duidelijke tegenkandidaten benoemd. Formeel klinkt het dat alle regels gevolgd zijn, het Europees Parlement wil de zaak grondig onderzoeken.


 

Meest gelezen