Videospeler inladen...

Grootste vluchtelingenstroom op gang gekomen sinds begin offensief Oost-Ghouta

In Syrië is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen in het belegerde Oost-Ghouta, het gebied rond de hoofdstad Damascus. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn intussen al meer dan 12.500 burgers het gebied ontvlucht via een humanitair corridor. Het regeringsleger zou nu meer dan 70 procent van de enclave controleren.

Meer dan 4.000 burgers, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zelfs 7.000, zijn gevlucht uit de stad Hammoriyeh en het omliggende gebied. Ze trekken te voet of met de auto in de richting van gebied dat door het regime wordt gecontroleerd . "Hammoriyeh is intussen zo goed als leeg", zegt een correspondent van het Franse persagentschap AFP.

Hammoriyeh, net als andere plaatsen in Oost-Ghouta, wordt nog altijd hevig bestookt door het Syrische leger en bondgenoot Rusland. Afgelopen nacht hebben er intense bombardementen plaatsgevonden.

De regeringstroepen zouden intussen meer dan 70 procent van de rebellenenclave Oost-Ghouta in handen hebben.

(Lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is het aantal burgers dat de enclave ontvlucht, intussen al opgelopen tot meer dan 12.500. Het gaat om de grootste vluchtelingenstroom uit Ghouta sinds het begin van het militaire offensief vorige maand.

Voedselkonvooi op weg naar Douma

Naar Douma, in het noorden van de enclave, is dan weer een voedselkonvooi onderweg. Het konvooi is een gezamenlijk initiatief van het Rode Kruis, de Syrische Rode Halve Maan en de VN.

Het bestaat uit 25 vrachtwagens, met 5.200 voedselpakketten en 5.220 zakken graan voor 26.100 mensen. "Het is maar een klein deel van waar de gezinnen in Douma nood hebben", erkent een woordvoerder.

Het gaat om de derde levering van hulpgoederen aan Douma, in de noordelijke sector van de enclave die sinds 18 februari lijdt onder een moordend offensief van het regeringsleger met steun van Russische troepen.

Meest gelezen