Videospeler inladen...

HOWEST in Kortrijk: "beste gameschool ter wereld", waar ontwikkelaars leren toveren

In San Francisco start vandaag de hoogmis van de gamingindustrie: de Game Developers Conference, de grootste beurs voor ontwikkelaars wereldwijd. Vergis u niet: gaming is big business, en geen bezigheid voor nerds. De omzet van games is wereldwijd groter dan die van de film- én de muzieksector samen. Ook in ons land groeit het aantal gamingbedrijven. Aan de hand van drie portretten schetsen we een beeld van onze Belgische gamingindustrie. Vandaag deel 1: Rik Leenknegt, coördinator van de opleiding Digital Arts and Entertainment van HOWEST Kortrijk, de "beste gameschool ter wereld".

Een tafelvoetbalspel, schermen en consoles, levensgrote figuren uit computerspelletjes. De inkomhal van de Digital Arts and Entertainment opleiding van HOWEST verraadt dat dit geen doorsnee hogeschool is. Dit is “The Level”. Het gebouw kreeg de toepasselijke naam die verwijst naar niveaus binnen een computergame. Wie hier afstudeert, haalt het hoogste level en behoort meteen tot de internationale top.

 

““World of Warcraft”, “Grand Theft Auto”, “Assassin’s Creed”:  aan al die spelletjes hebben wel één of meer van onze oud-studenten mee gewerkt”, zegt Rik Leenknegt, medeoprichter en opleidingscoördinator van de richting Digital Arts and Entertainment. Als die games niet echt een belletje doen rinkelen: ze behoren tot de meest gespeelde spellen wereldwijd. Dat HOWEST internationaal tot de top behoort, bewezen ze vorig jaar nog. De opleiding werd verkozen tot beste gameschool ter wereld door The Rookies, een internationale competitie voor jonge, creatieve designers. Studenten van 160 scholen uit 38 landen stuurden hun portfolio’s in, en daar kwamen de studenten uit Kortrijk als de beste uit.

 

(lees verder onder de foto):

“Bijna goed is nooit goed genoeg”, verklaart Leenknegt het succes van de opleiding aan HOWEST. Het competitie-element is op school – net zoals in een game zelf- nooit veraf. Studenten moeten hard werken om het hier te maken. “Het werkregime tijdens de opleiding is hetzelfde als in een professionele omgeving. Zelf een planning opstellen en deadlines halen : onze studenten hebben veel vrijheid, maar dragen ook veel verantwoordelijkheid. Het moet perfect zijn.” Een blik op de muren in het lokaal “Character Design” zegt genoeg. De werkstukken van de studenten lijken zó uit een film of game gelopen. Het oog voor detail is waanzinnig:

(lees verder onder de foto):

“Veel vrijaf heb ik niet: het overgrote deel van mijn tijd hier in Kortrijk besteed ik aan mijn opleiding”, zegt Antonino Scodrany (19, rechts op de foto) uit Italië. Hij zit in zijn tweede jaar Grafische Effecten. Als kind speelde hij met soldaatjes en vond zelf de ontploffingen en gevechten uit. “Dat is eigenlijk wat ik nu ook leer: mijn verbeelding omzetten in werkelijkheid in beeld.”

Net als Antonino kwam Penny Moumtzidou (29, links op de foto) uit Griekenland bij de opleiding aan HOWEST terecht via Google. Ze heeft al een diploma telecommunicatie, maar is gefascineerd door games en films. “Het is een kinderdroom om daaraan te mogen meewerken. Als ik nu bijvoorbeeld vuur- of rooksimulaties maak, is het alsof ik kan toveren.” Vertelt ze met een glinstering in haar ogen die ze niet kan simuleren.

(lees verder onder de foto):

Penny en Antonino zijn twee van de ongeveer 150 buitenlandse studenten die speciaal naar Kortrijk komen om de bacheloropleiding van 3 jaar aan HOWEST te volgen. Het hoge niveau, de relatief lage studiekosten en het feit dat de volledige opleiding ook in het Engels te volgen is, zijn de grote troeven voor buitenlandse studenten. Studenten kunnen kiezen om de hele opleiding in het Engels of Nederlands te volgen. “Maar mocht de overheid het toelaten, dan zouden we al onze vakken in het Engels geven,” aldus Leenknegt.

"The Next Level"

De reputatie van de school begint zich langzaam buiten onze landsgrenzen te verspreiden. Na het afstuderen komt een kwart van de HOWEST-gediplomeerden in het buitenland terecht. Ook qua werkgelegenheid scoort de opleiding helemaal niet slecht. 84% van de afgestudeerden heeft werk, vooral in de gamingindustrie en bij film- of animatiestudio’s. Momenteel studeren zo’n 900 studenten de richting Digital Arts and Entertainment, in een gebouw dat eigenlijk maar voorzien is op 650 studenten. De klaslokalen zijn nu al te klein, een uitbreiding van The Level is voorzien. The Next Level, natuurlijk.

(lees verder onder de foto:)

Bekijk: de gamegeschiedenis van Rik Leenknegt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen