karolina maruszak

Jeroen Olyslaegers wint allereerste Inktvinger

De Antwerpse auteur Jeroen Olyslaegers heeft de Inktvinger 2018 gewonnen voor zijn roman "Wil" . De Inktvinger is de nieuwe literaire jongerenprijs in Vlaanderen. 

De Inktvinger wordt gekozen door de grootste literaire jongerenjury van Vlaanderen. De prijs is te vergelijken met de Inktaap, die in Vlaanderen niet meer wordt uitgereikt. Honderden scholieren lazen de laureaten van de drie belangrijkste literaire prijzen in ons taalgebied. Dat zijn de Fintro Literatuurprijs, gewonnen door Jeroen Olyslaegers, de Libris Literatuurprijs die Alfred Birney wegkaapte met "De tolk van Java", en de ECI  Literatuurprijs die naar Martin Michael Driessen ging voor "Rivieren". Driessen, Olyslaegers en de redacteur van Birney gingen in de Arenbergschouwburg in gesprek met de jongeren.   

karolina maruszak

Volgens de jongerenjury verdient "Wil" van Jeroen Olyslaegers de allereerste Inktvinger omdat de roman authentiek is en een originele invalshoek kiest voor een oorlogsverhaal. De roman speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen.

Hoofdpersonage is een twijfelende naïeve hulpagent van politie, een "tweezak". Hij kan niet kiezen tussen solidariteit met de slachtoffers van de vervolging en sympathie voor de collaboratie. Tegelijk wil hij zijn hachje redden en aan de toekomst met zijn vriendin denken. De jongeren van de jury zeggen dat de beklijvende roman de lezer dwingt om zelf een keuze te maken.  Sommige jongeren stoorden zich wel aan de vele Antwerpse straat- en plaatsnamen en de onvertaalde Duitse fragmenten.

Hoofdpersonage Wil is een tweezak, maar je koestert sympathie voor hem en je vraagt je af in welke mate hij beïnvloed wordt door de omstandigheden en mensen rondom hem.  

het juryrapport

"Wil" is de vijfde roman van Olyslaegers (°1967). In 1994 debuteerde hij met "Navel". In 2009 verscheen "Wij", het eerste deel van een drieluik satirische volksromans. Na "Winst" in 2012 sloot "Wil" in 2016 de trilogie af. In 2014 ontving Olyslaegers de Arkprijs van het Vrije Woord. Olyslaegers gebruikt een vrij barokke taal en is een maatschappelijk geëngageerd auteur.  

Meest gelezen